Testközelben a kortárs irodalom

Kilenc ország prózaíróival találkozhat a közönség a kortárs irodalom nagyszabású rendezvényén, az Ars Litera 2006 fesztiválon, amely ma kezdődik és kilenc napon át tart Pozsonyban. De nem csupán a kortárs irodalom ünnepe lesz ez a kilenc nap, hiszen a programban színházi előadás, koncertek és filmvetítések is szerepelnek.

Az „olvasó ember” alfajba tartozó egyének számára nem kell magyarázni, hogy miért élvezet belemélyedni egy jó könyvbe, akit megfertőzött az olvasás vírusa, azt nem kell győzködni Gorkij szavaival – miszerint mindent, amit tud, a könyveknek köszönhet – a betűfalás előnyeiről. (Igaz, manapság nem annyira divatos errefelé orosz szerzőket idézgetni meg olvasni, ami a kitűnő orosz írók miatt sajnálatos). Olyasmi is megesik némelyik olvasóval, hogy miután egy könyv nagy hatást tett rá, óriási élményt jelentett számára, megfordul a fejében: milyen jó lenne találkozni magával a szerzővel, közelebbről is megismerni, kifürkészni, milyen lehet ő, akinek a tollából, az agyából ilyen dolgok születnek. A klasszikusokkal már hiába próbálkoznánk persze, de a kortárs irodalom képviselőit még bátran fürkészhetjük, „kóstolgathatjuk”. Az Ars Litera fesztiválon erre számos lehetőség nyílik majd.

Kedvcsinálónak álljon itt a rendezvényen részt vevő prózaírók korántsem teljes névsora. Magyarországról az Ars Litera vendége lesz Németh Gábor, a nagy hatású és hatalmas visszhangot kiváltott Zsidó vagy? című regény szerzője, amely a Kalligram Kiadó gondozásában látott napvilágot, s ugyancsak a Kalligramnál jelent meg szlovák fordításban. Magyarországot képviseli a Szakbarbárok: Magyar RAPszódia, a Matatás a végeken: vigyázat, dzsalok! szerzője, Ficsku Pál is, az ő felolvasói estjét sem érdemes kihagyni. A fiatal középgenerációhoz tartozó Ficsku élvezetes, egyedi humorú novelláit, méghozzá az ő előadásában meghallgatni – garantáltan kellemes estét jelent. (Mindkét prózaíró a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének közvetítésével érkezik az irodalmi fesztiválra.)

A legnagyobb számban a szlovák literátorok képviseltetik magukat a rendezvényen. Pavel Vilikovský neve a magyar olvasók előtt is ismert. A kortárs szlovák irodalom jeles képviselőjének művei közül Az élet örökzöld hátaslova és Az utolsó pompeji ló című regénye jelent meg magyar fordításban a Kalligramnál. Daniela Kapitáňová előbb színházi rendezőként vált ismertté (dolgozott hazai magyar színházainkban is), majd néhány évvel ezelőtt szinte berobbant a szlovák irodalmi életbe nagy sikerű, Samko Tále: Kniha on cintoríne című könyvével, amely egy negyvenéves, szellemileg visszamaradott férfi szenzációs és rekeszizom-próbáló jellemrajza. Samko Tále kalandjai már négy kiadást értek meg. Felolvasást tart az Ars Literán Dušan Mitana, Jaroslava Blažková, Karol D. Horváth, Márius Kopcsay, Balla és mások.

Pozsonyba látogat a lengyel Stefan Chwin, a Hanemann szerzője. A magyar, cseh, svéd, orosz, német és angol nyelvre is lefordított regényt – hőse egy német férfi, akinek szülővárosa a II. világháború után a német Danzigból kommunista lengyel Gdanskká válik, s ő elveszíti családját és egzisztenciáját – a kritikusok a 20. század végi lengyel irodalom egyik legfontosabb műveként jellemzik.

Anja Snellman a kortárs finn irodalmat fogja képviselni az Ars Literán. Az ezer tó országában ma ő az egyik legolvasottabb szerző. Több mint tizenöt regényt írt, könyveit egy tucat nyelvre fordították le.

A zenei kínálatban a szlovák d.j. koki & funkadelik bros, a Lavagance, valamint az egyedi hangzású, népzenei elemeket dzsesszel ötvöző magyarországi Triton koncertje szerepel.

Szerves részét alkotják a művészeti fesztiválnak a filmes programok is, mégpedig annak okán, hogy a filmek közül jó néhány éppen az Ars Literán részt vevő írók műve nyomán készült. Mint például a Mi lenne egy férfi bajusz nélkül? című horvát mozgókép, amely a Pozsonyban felolvasást tartó Ante Tomić azonos című novellájának motívumaira épül: egy fiatal özvegy, egy öregedő háborús veterán és egy pap keresik a helyüket a nap alatt a háború által tönkretett országban. Szintén Ante Tomić nagy sikert aratott regénye nyomán született a Karaula című film, amely a jugoszláv-albán határon szolgálatot teljesítő katonákról szól, akik arra várnak 1987 nyarán, hogy végre levethessék az egyenruhát. Anja Snellman regénye nyomán készült A félelem földrajza: Oili, a fiatal törvényszéki boncnok, miután húgát megtámadják és megerőszakolják, hasonló sorsú nőkkel kerül kapcsolatba, akik úgy döntenek, fellázadnak a félelem ellen, és maguk veszik kezükbe sorsuk, életük irányítását. A filmes programban szerepel a Koltai Lajos rendezte Sorstalanság című magyar mozgókép is.

Az irodalmi estek és a koncertek az Sznf téri A4-es klubban (régebbi nevén a Véčkóban) zajlanak, a filmek a Mladosť moziban láthatók. A fesztivál részletes programja megtalálható a www.arslitera.sk honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?