Tegnap ezrek távozhattak Aleppó keleti részéből

Ezrek távozhattak buszokkal tegnap a szíriai Aleppó keleti részéből az ellenzéki fegyveresek kezén levő vidéki, a várostól nyugatra eső területekre. Reggel 50 busz és két mentőautó szállított el embereket a lázadók szűk kelet-aleppói területéről.Damaszkusz.

Ezrek távozhattak buszokkal tegnap a szíriai Aleppó keleti részéből az ellenzéki fegyveresek kezén levő vidéki, a várostól nyugatra eső területekre. Reggel 50 busz és két mentőautó szállított el embereket a lázadók szűk kelet-aleppói területéről.

Damaszkusz. Ezzel egy időben Idlíb várostól északra tíz busz indult el a felkelők által évek óta ostromlott Kefraja és al-Fúá síita településről. Ezekkel a buszokkal Aleppónak a kormányerők kezén levő negyedeibe vitték az embereket. A szíriai hadsereg és szövetségesei a Kelet-Aleppóban rekedt több ezer lázadó és családtagjaik evakuálásának előfeltételeként szabták meg, hogy azzal párhuzamosan a civilek elhagyhassák Kefraját és al-Fúát. A 7 éves Bana Alabed, aki a Twitteren keresztül írt szívfacsaró üzeneteket a világnak az ostrom alatt álló Aleppóból, is kijutott a porig rombolt városrészből.

A felkelőknek szombaton sikerült megállapodniuk a kormányt támogató erőkkel arról, hogy családtagjaikkal együtt elhagyhatják Aleppó keleti negyedét. Az evakuálás azonban vasárnap elakadt, miután támadás ért több – még utasok nélküli – buszt, amelyeket Kefraja és al-Fúá településre küldtek. A kormánypárti Mayadeen szír tévécsatorna szerint a magát korábban an-Núszra frontnak nevező lázadócsoport támadta meg a járműveket, a felkelők azonban ezt tagadták. Az incidens miatt egy ideig úgy tűnt, hogy az Oroszország és Törökország közötti intenzív egyeztetések eredményeként megszületett evakuálási megállapodás kútba esett, az emberek kimenekítésére indított több tucat busz órákig vesztegelt olyan területen, amelyet nem uralnak sem a kormányerők, sem a felkelők. Egy-egy buszon mintegy 70 utas volt élelem és víz nélkül. Hétfőre virradóra aztán folytatódott a kelet-aleppói evakuálás.

Egyhangúlag elfogadta tegnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a kelet-aleppói evakuálás ellenőrzéséről szóló francia határozattervezetet, amelynek értelmében nemzetközi megfigyelőket küldenének a kimenekítési folyamat felügyeletére és a városrészben maradt civilek védelmének biztosítására. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?