Táncos székelyföldi utazás

A Székelyföld és Kisküküllő mente legszebb táncaiból és dallamaiból állította öszsze a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes legújabb műsorát Konkoly László, az együttes vezetője, a műsort hétfőn este a pozsonyi Astorka Színházban mutatták be.

Nyárádmagyarósi táncokSomogyi Tibor felvételeAz amatőr együttesként is profi színvonalat produkáló együttes kapcsán köszöntőjében Hrubík Béla, a Csemadok elnöke elmondta: „a Szőttes párját ritkítja a Kárpát-medencében“, s találóan jegyezte meg, hogy ilyen hévvel, ilyen odaadással csak azok tudnak táncolni, akik „a néptánc és népművészet iránti szeretetből állnak színpadra“, s akik „szerelmesek a néptáncba“. Erről a táncszerelemről a Szőttes-est teltházas közönsége is meggyőződhetett.

Az estet az Apró Szőttes nyitotta meg, a kicsik tánca kellemes és kedves felvezetése volt a „nagyok“ műsorának, amelyben pacalkai román táncok, nyárádmagyarósi és magyarszentbenedeki táncok, magyarlapádi kapcsos, désfalvi cigány táncok és marossárpataki táncok szerepeltek. A hattagú zenekar előadásában ezenkívül nagysajói muzsikát, ádámosi asztali nótákat, péterlaki tánczenét és marossárpataki nótákat hallhattunk. Nem csupán a lendületes, olykor incselkedő, olykor zenekarprovokáló, jó „technikát“ és erőnlétet kívánó táncok nyújtottak élvezetes látnivalót, hanem a szebbnél szebb népviseletek is, amelyekben a táncosok a színpadra álltak. A székelyföldi népviseletek valóban varázslatosak, talán nem túlzás azt mondani, hogy egy további „dimenzióval“ gazdagítják a táncokat.

„Ajándék csemegének“ számított, hogy fellépett Németh Ildikó és Szabó Szilárd is – ők régi segítői a Szőttes munkájának, s az új műsor két koreográfiája is az ő nevükhöz fűződik. Lenyűgöző harmónia, természetesség, biztonság, könnyedség sugárzott a táncukból – ahogyan csak olyan párok tudnak táncolni, akik évtizedeken keresztül ropják együtt.

A Szőttes-est befejezéseként Dr. Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Alapítvány Kuratóriumának elnöke állt színpadra, hogy a Bartók Béla születésének 125. évfordulója tiszteletére létrehozott Bartók Béla-emlékdíjat átadja a hazai kulturális, művészeti élet azon személyiségeinek, akik munkásságukkal a magyar művészet hírnevét öregbítették. Bartók-emlékdíjat vehetett át Dobos László író, Ág Tibor népzenekutató, Janda Iván karnagy, a Ghymes együttes, valamint az est főszereplője, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. A Szőttes nevében Reicher Gellért, valamint az együttes szellemi atyja és egyik alapítója, Quittner János vette át az elismerést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?