Táncol az egész város

Idén is nagyon komolyan veszik az V. Magyar Táncfesztivál szervezői a rendezvény évek óta változatlan szlogenjét: június 16-tól 23-áig ugyanis olyan sűrű program és annyiféle táncos rendezvény várja Győrben a közönséget, hogy valóban meglepő lenne, ha nem táncolna az egész város.

Dream Team Színház: Testbe zárvaKanyó Béla felvételeKiss János, a Győri Balett igazgatója, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke és Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója Pozsonyban személyesen is népszerűsítette a fesztivált. Elsősorban azért, mert a magyar táncművészet egyik legnagyobb ünnepére a szlovákiai látogatókat is várják. Kiss János elmondta: a Győri Balettet hosszú évek óta jó kapcsolat fűzi a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházhoz – szavait Emil T. Bartko, a Szlovák Nemzeti Színház balett-társulatának igazgatója is megerősítette –, és figyelemmel kísérik egymás munkáját. Most azonban, miután az országhatárok egyre inkább jelképessé válnak, még nagyobb lehetőségek nyílnak az együttműködésre a régióban. A Győri Balett igazgatója meg van győződve arról, hogy a Pozsony, Bécs és Győr közötti kulturális „arany háromszög” működni fog. Kiss János derűlátását az is erősíti, hogy tavaly ősszel ifj. Harangozó Gyula lett a Wiener Staatsoper balettigazgatója, vagyis a nagyszabású tervek, közös projektek elé valószínűleg nem hárulnak nagyobb akadályok.

Visszatérve az V. Magyar Táncfesztiválra: Kiss János kiemelte, hogy a bő egy hétig tartó rendezvénysorozat a mai magyar táncélet teljes spektrumát felvonultatja a néptánckultúrától a balettművészeten keresztül a kortárs alternatív táncszínházig.

A nyolc nap folyamán igazi pezsgő táncélet tanúja lehet majd Győr és a régióból idelátogató vendégek. A program három helyszínen zajlik majd: a Győri Nemzeti Színház színháztermében 14 előadás, a Kisfaludy Teremben 2 produkció, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban pedig 4 előadás szerepel. Bemutatkozási lehetőséget kapnak azok a társulatok is, akik nem szerepelnek a főprogramban: ők június 20-tól 22-éig 20 perces bemutatkozó programok révén adhatnak ízelítőt repertoárjuk legjavából.

Az idei évfolyam újdonsága, hogy a színház előtti téren egy hatalmas szabadtéri színpad is épül, amelyen amatőr együttesek, alternatív társulatok lépnek a közönség elé. „Fontos számunkra, hogy a fiatalok is bemutatkozhassanak, és a fesztivál keretében kapcsolatot teremthessenek a táncszakma képviselőivel” – mondta Kiss János.

A program része a „táncvásár” is, amely a magyar táncművészet színvonaláról, minőségéről hivatott keresztmetszetet nyújtani az utóbbi két esztendő előadásai révén a meghívott külföldi szakembereknek, akik egyebek mellett New Yorkból, Londonból, Párizsból, Belgrádból, Hongkongból, Izraelből érkeznek Győrbe. Török Jolán szerint a táncvásár alkalmat nyújt arra is, hogy a magyar táncművészek egyrészt bemutassák saját produkcióikat, másrészt az is kiderül, „hogy mit gondolnak a külföldi szakemberek a megtekintett előadásokról, mi az, ami iránt külföldön érdeklődés mutatkozik”.

A tánc szerelmesei bizonyára a bőség zavarával fognak küzdeni, mert a főprogram valóban izgalmas produkciókat ígér, többek között a Bozsik Yvette Társulat (Miss Julie), a Győri Balett (Tavaszi áldozat), a Frenák Pál Társulat (Mennono), a Budapest Táncszínház, Artus Goda Gábor Társulata (Don Quijote Mauzóleum), a Magyar Nemzeti Balett (A próba), a Dream Team Színház (Testbe zárva), a Szegedi Kortárs Balett (Atlantisz), a Csabai Attila Társulat (Cyber Gésák II – Alice naplója Csodaországból), a Pécsi Balett (A Notre Dame-i toronyőr), a Honvéd Táncszínház (Bartók útjain) előadása, valamint a BM Duna Művészegyüttes és a Magyar Népi Együttes közös előadása lesz látható a Ghymes együttes közreműködésével (Rege-tánckoncert/ Európai karaván).

A fesztivál programját ebben az évben is kiállításokkal gazdagítják a szervezők: a Ladányi Andrea, illetve a Barbárok című fotókiállítás a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban, a díszlet- és jelmeztervezők kiállítása a Győri Nemzeti Színházban kap helyet.

A www.magyartancfesztival. hu honlapra kattintva az érdeklődők megtekinthetik a részletes programot, és tájékozódhatnak a jegyrendelésről is. Érdemes idejében jegyet foglalni, a kortárs magyar táncművészet gazdag seregszemléje iránt ugyanis bizonyára nagy lesz az érdeklődés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?