Szubjektív summázás

Remélem, senki sem ütközik majd meg a személyes hangú harmadik mondaton. Aki mégis, attól előre elnézést kérek. Október 18. és 23. között Kassán úgy éreztem magam, mintha Magyarországon élnék.

Faludy György alig győzte dedikálni műveit nagy sikerű estje utánFecsó Yvett felvételeA Magyar Kulturális Napokon történtekre való kései írásbeli reflektálás nálam a valóságba való viszszazökkenés nehézkességének tudható be. Utoljára akkor éreztem magam így, amikor boldogult egyetemista koromban hazaérkeztem a négy hónapos budapesti részképzésről. Az ember először hitetlenkedve, kétkedve fogadja a jót, később megittasul tőle, majd lassan természetes gyakorlattá válik számára, hogy egyik este elsétál egy Muzsikás-koncertre, másik este az új Szabó István-filmet nézi meg, Faludy Györggyel találkozik, esetleg megtekinti a Mácsai-estet, amelyről annyit hallott a tévében. Eközben mindvégig magyarul beszélnek körülötte, régi ismerősökkel találkozik, megvitatják mondjuk a posztmodern irodalomelmélet jövőjének problematikáját, aztán éjfél körül szórakozottságában majdhogynem magyarul mondja be a taxisnak a címet.

A műsorfüzet bevezetője szerint a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete régi tervét valósította meg ezzel a rendezvénysorozattal, amely felett Rockenbauer Zoltán magyar kulturális miniszter vállalt fővédnökséget. Ha ő személy szerint nem is tette tiszteletét Kassán, a minisztérium államtitkár-helyettese a zárónapra megérkezett, és csodálkozva szólta el magát, hogy Benczúr Gyula, a városhoz igencsak erős szálakkal kötődő festőfejedelem műveiből miért csak most rendeztek nagyszabású, átfogó kiállítást. Nos, nem csupán ezen lehetett csodálkozni az öt nap alatt, hiszen a tavasszal egyszer már megéljenzett Sebestyén Mártát és a Muzsikás együttest kivéve valamennyi rendezvény ősbemutatónak számított Kassán, ennek megfelelően hatalmas érdeklődés kísérte. Maguk a szervezők is láthatóan meglepődtek ezen, hiszen négy alkalommal fordult elő, hogy a nagyérdemű egymást taposta az ülőhelyekért, végül több tucat érdeklődő kinnrekedt vagy ácsorogni kényszerült. Az események előremozdításában nagy szerepet vállalt a kassai magyar főkonzulátus is, nem beszélve a helyi Csemadokról, a Thália Színházról és a számtalan önkéntesről. Mivel a továbbiakban főleg az egyes programokról lesz szó, dicsérjük meg a Magyar Intézet körültekintő, „ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit”-jellegű válogatását. Az öt estét abszolváló szlovák néző többé-kevésbé átfogó képet kaphatott a jelen magyar kultúrájáról, a szlovákiai magyar pedig végre megnézhetett és meghallgathatott olyasmiket, amikre régóta fájt a foga. A magyar kultúra ez idáig nem prezentálta magát Kelet-Szlovákia fővárosában ilyen nagyszabású eseménysorozattal, és a tervek szerint ez minden páratlan év őszén így lesz.

A megnyitón elhangzottt beszédek visszatérő fordulata volt a két közép-európai nép egymás mellett élése, a nemzeti kultúrák közötti párbeszéd, a sokféleség mint pozitívum, és Kassa, mint a tolerancia és a soknyelvűség városa. Ezek a kassaiak, a schusteri hagyományokhoz híven, imádnak tévékamerák előtt bohóckodni, gondoltam, amikor Varga György magyar főkonzulnak átadták a város szimbolikus kulcsát. E gesztus azonban többnek bizonyult, mint hittem, hiszen a párhuzamosan zajló cseh kulturális napok szervezői mellett a magyarok is ténylegesen birtokba vehették a várost. A szlovák vendéglátók igyekeztek előszedni agyuk rejtett zugaiban tárolt csekély magyartudásukat, és rendkívül hálásak voltak, amikor Nemeskürty István millenniumi kormánybiztos úgy kezdte megnyitóbeszédét, hogy „Vážené dámy a páni!”. A programdömpinget két kortárs képzőművész kiállításával nyitották a Kelet-szlovákiai Galériában, Szépfalvi Ágnes és Nemes Csaba tárlatának ismertetője filmes műfajt, storyboardszerű megközelítést ígért, én mégis inkább a képregényt, azaz a comics műfajt véltem felfedezni. A rajzos történetmesélés e sajátos módja nálunk kuriózumnak számít, a megnyitón tolongó fiatalok számából arra következtettem, bőven lesz érdeklődés iránta a továbbiakban is. Koltay Gábor rendező Nemeskürty István forgatókönyvíróval együtt látogatott el a Sacra Corona kassai bemutatójára, amelyen végül alig jutott hely a díszvendégeknek. Salamon, Géza és László királyok története, a nemzet- és társadalomépítés e nehéz, de jól végződő korszaka rengeteg nézőt vonzott. A szlovák befogadókat szinkrontolmács segítette, nemcsak ezen a vetítésen, hanem valamennyin. Láthattuk még Tímár Péter Vakvagányok című filmjét, a Mészáros Márta-féle Csodálatos mandarint, a Meseautó új feldolgozását és A napfény ízét, melyet nem csupán Ralph Fiennes miatt volt érdemes megnézni.

A Muzsikásról írásban keveset lehet elmondani, meg sem kísérlem. Faludy György viszont megér egy bekezdést. A természet csodája ő, szellemi frissességével mindenkit elkápráztat, és ritkán hallani tőle kétszer ugyanazt a történetet. Nem óhajtott műsorvezetőt, saját magát „moderálta”, a közönség kérdéseire válaszolt, a közönség pedig többek közt a terrorizmusról, Márai Sándorról, valamint a hosszú élet titkáról kérdezte. A válaszokat nem ismertetem, de sajnálhatja, aki lemaradt róla. A Thália nézőtere úgy festett, mint egy bemutatón, ez egyébként megismétlődött Mácsai Pál Örkény-estjén is, ahol a színész az író testét öltötte magára. A darab nem szokványos előadóest, nem a szerző művei állnak elénk, hanem maga a szerző. Megmaradt levelei, interjúi, családi magnószalagok alapján készült az utóbbi évek legsikeresebb egyszemélyes színházi előadása, amely a Komédiumban eddig százkilencvenkilencszer került színre, és akkor még nem számoltam a vidéki és külföldi előadásokat.

Benczúr Gyuláról már esett néhány szó, a festő munkásságáról Bellák Gábor budapesti művészettörténész beszélt, hangsúlyozva, hogy szinte minden, amit a 19. századról agyunkban vizuálisan őrzünk, Benczúrnak köszönhető. A kor jellegzetes arcai, gesztusai jelennek meg ezeken a festményeken. A hivatalos Magyarország állandó megrendelésekkel látta el a festőt, a reprezentatív portré Benczúr működése nyomán lett a századforduló egyik legkedveltebb műfaja, melyet azután több tanítványa mesterének modorában művelt tovább. Kassán az akadémikus stílusú festészet egyik legjellegzetesebb alkotása, a Hunyadi László búcsúja is látható, sőt ceruzarajzokat is tanulmányozhat a látogató.

A rendezvénysorozat megkoronázására Ránki Dezsőt és Klukon Editet szemelték ki a szervezők. A zongoraművész házaspár világszínvonalat képvisel, 1985 óta játszanak rendszeresen együtt. Nagy szeretettel és érdeklődéssel nyúltak a négykezes zeneirodalom remekműveihez, ami pedig eddig nem létezett négykezes átiratban, azt ők maguk írták át. Laikusok és zeneértők egyaránt elégedetten távoztak, mivel az ügyesen válogatott repertoárban ki-ki megtalálhatta a neki tetsző darabot.

Az öt nap eseményeit Mádl Ferenc magyar államfő kassai látogatása is színesítette, aki kíséretével még a hivatalos megnyitó előtt látta a Benczúr-kiállítást, és a kiszabott protokollperceknél jóval több időt töltött a galériában. A szemfülesebbek a Szabó István-filmet követően Szakcsi Lakatos Béla koncertjét is végigélvezhették, a zongorabűvölő dzsesszista ugyan nem a kulturális napokon lépett fel a Tháliában, de jó időben, jó helyen és jó közönség előtt. A rendezvénysorozat az 1956-os eseményekre való emlékezéssel zárult, a búcsúbanketten persze 1968-at is megemlítették, magyarok, szlovákok és csehek poharaztak békésen egymás mellett. Tényleg nehéz volt rádöbbenni, hogy vége, és hogy két évet kell várnunk a legközelebbi kassai Magyar Kulturális Napokra. De megfogadtuk: kivárjuk, történjék bármi...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?