Sztárvendég Lajkó Félix

ELŐZETESDunaszerdahely. Idén 23. alkalommal rendezik meg a Dunaszerdahelyi Zenei Napokat. A koncerteknek ez évben is a szervező intézmény, a helyi Művészeti Alapiskola, valamint a Kortárs Magyar Galéria székhelyéül szolgáló Vermes-villa ad otthont.

ELŐZETES

Dunaszerdahely. Idén 23. alkalommal rendezik meg a Dunaszerdahelyi Zenei Napokat. A koncerteknek ez évben is a szervező intézmény, a helyi Művészeti Alapiskola, valamint a Kortárs Magyar Galéria székhelyéül szolgáló Vermes-villa ad otthont. Ahogy a mára hagyományossá, a város kulturális életéhez tartozóvá vált zenei rendezvény ötletgazdája és fő rendezője, egyben a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola igazgatója, Lipcsey Ildikó elmondta, legfőbb céljuk 23 év után sem változott: klasszikus értékeket szeretnének közvetíteni magas művészi színvonalon, többféle zenei műfajban. „A zenei világ számos kimagasló egyénisége szerepelt a korábbi években Dunaszerdahelyen. Ennek köszönhetően a fesztiválnak kialakult egy hálás, zeneértő és zeneszerető közönsége” – mondta Lipcsey Ildikó.

Idén is sikerült igazi klasszisokat Dunaszerdahelyre csábítani. „Valódi csemegének számít Lajkó Félix és Balázs János koncertje, akiket a nyitónapon, április 7-én hallhat a közönség – kezdi a program ismertetését Lipcsey Ildikó. – A 2013-as világzenei toplistán Lajkó Félix Mező című lemeze 913 album közül az előkelő 5. helyet foglalta el. Lajkó egyben a legjobban szereplő európai művész lett. Koncertjei különleges élményt nyújtanak, sugárzik az egyénisége a zenéből, akár hegedűn, akár citerán játszik. Balázs János zongorista a Junior Prima díj tulajdonosa. Beválasztották a hat legjobb fiatal előadóművész közé, aki Európa legnevesebb koncerttermeiben kapott fellépési lehetőséget. E két kiváló művész közös improvizációja izgalmasnak, felemelőnek, nem mindennapi művészi élménynek ígérkezik.”

A Moyzes Vonósnégyes jövőre ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. A dunaszerdahelyi közönség számára megelőlegezett „születésnapi” meglepetéssel szolgál. Az érdeklődők egy előkészített listáról kiválaszthatják, milyen zeneműveket szeretnének hallani tőlük. A vonósnégyes április 9-ei hangversenyén azok a művek hangzanak el, amelyek a legtöbb szavazatot kapják.”

A dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola baráti kapcsolatot tart fenn több hazai és külföldi zeneiskolával. A zenei napok egyik koncertjével teret adnak a baráti iskolákban tanuló tehetséges fiatal növendékeknek, hogy közös koncerten mutatkozzanak be. Az április 11-ei hangversenyen a győri Liszt Ferenc Zeneiskola, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola, valamint a komáromi és a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola kiemelkedő tehetségeit ismerheti meg a közönség.

A Hradec Králové-i Gentlemen Singers férfi kamarakórus 10 esztendeje alakult. Pár éve szerepeltek már Dunaszerdahelyen, s mivel nagy sikert arattak, ismét meghívták őket. Április 14-ei koncertjük első felében klasszikus művek hangzanak el, a második részben pedig spirituálék és népszerű melódiák, köztük Beatles-dalok feldolgozása.

A zenei napokat Skuta Miklós zongoraestje zárja április 16-án. A nemzetközileg ismert zongoraművész szintén visszatérő vendége a sikeres dunaszerdahelyi zenei eseménynek. Koncertjének első részében J. S. Bach-művek hangzanak el, majd F. Chopin zongoraműveiben gyönyörködhet a koncertlátogató. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?