Sztárok vitték el a glóbuszokat

<p>Los Angeles. A várakozásoknak megfelelően az Arany Glóbusz-díjátadón Steve McQueen rendező 12 év rabszolgaság című munkája megszerezte a legjobb film díját dráma kategóriában. Ugyanakkor a film vesztes is: a hét jelöléséből csupán ezt az egyet váltotta díjra.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A helyi idő szerint vasárnap éjjel megtartott 71. Golden Globe-gálán a statisztika szerint David O. Russell munkája, az Amerikai botrány nagyobb nyertesnek bizonyult. A Los Angelesbe akkreditált külföldi újságírók ezt ugyancsak hét kategóriában jelölték, amiből nemcsak a legjobb film díját szerezte meg vígjáték vagy musical kategóriában, hanem szereplőit is díjazták. Amy Adams a legjobb női főszereplőnek, Jennifer Lawrence pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó glóbuszt vehette át.

A legjobb rendező Alfonso Cuarón lett. A glóbuszt a Gravitáció című filmjével érdemelte ki, mely a nem túl távoli jövőben játszódik, s egy űrbaleset során veszélybe került két asztronauta megmenekülésért folytatott küzdelméről szól.

Idén csupa sztár győzött a színészi kategóriákban. Olyan ismert színészek vehettek át díjat a gálán, akik már rég sorban álltak az Arany Glóbuszért, ám eddig lemaradtak róla. Kezdjük a sort a legnagyobb meglepetéssel, Matthew McConaughey-vel, aki a pályája kezdetén nyújtott reményteljes alakítások után lecsúszott a B kategóriás akció-vígjátékokba. Az idei szezonban azonban Martin Scorsese A Wall Street farkasa című életrajzi filmjében nyújtott drámai alakításával ismét felhívta magára a figyelmet. Jean-Marc Vallée rendező Mielőtt meghaltam című mozijának főszerepével pedig megszerezte eddigi pályája legnagyobb elismerését. Az Arany Glóbusszal többek között olyan színészeket utasított maga mögé a jelöltek ötös listájáról, mint Tom Hanks (Phillips kapitány) és Robert Redford (Minden odavan). Leonardo DiCaprio többször lecsúszott már a díjról. A Wall Street farkasa címszerepének köszönhetően végre megszerezte a szobrocskát.

Egy elegáns New York-i hölgy lelki összeomlásának ábrázolásával brillírozik a legutóbbi Woody Allen-opusban, a Blue Jasmine című vígjátékban Cate Blanchett. Korábban őt is jelölték már Arany Glóbuszra, ezúttal a jelölését sikerült díjra váltania, nem akármilyen mezőnyben: Sandra Bullock, Judi Dench, Emma Thompson és Kate Winslet voltak vele egy csónakban.

A mellékszereplők között is ismert színészek vehették át a szobrot. Jared Leto Matthew McConaughey partnere volt a Mielőtt meghaltam című drámában. Korábban láthattuk a Nagy Sándor, a hódítóban vagy a Harcosok klubjában, igazából azonban a Rekviem egy álomért heroinfüggő fiatalembereként hívta fel magára a figyelmet.

A külföldi filmek kategóriájában Paolo Sorrentino olasz rendező kapta a legtöbb szavazatot a külföldi újságíróktól: A nagy szépség című filmje az Európai Filmdíj mellé megszerezte az Arany Glóbuszt is.

Hírességek a televíziós produkciók versenyében is szereztek Arany Glóbuszt. Michael Douglas a Túl a csillogáson című tévéfilmben nyújtott alakításáért vehette át a díjat. Arany Glóbusszal ismerték el továbbá Elisabeth Moss, Jacqueline Bisset, Robin Wright és Jon Voight televíziós szereplését is. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?