Szól a zene a Manóházban

Nyolc különböző zenei stílusban megírt tíz vidám dalt ígér a hallgatóknak a Manóház című cédé. Kövesdi Károly azonos című gyermekverskötetének kilenc darabját Balla Igor zenésítette meg és ő maga is adja elő – apró segítséggel persze, amelyet saját gyerekeitől kapott.

Nem panaszkodhatunk, a megzenésített gyermekverseknek nagy hagyományai vannak kultúránkban, s a műfajnak megvannak a maga klasszikusai is, amelyeken több gyereknemzedék nőtt fel. Nem is kell hozzá sok minden, „csupán” remek gyerekversek, jó zeneszerzők és kiváló előadók. Az igazán jó darabok pedig korhatártalanok. Gyerekként ugyanúgy lehet élvezni és szeretni őket, mint felnőtt fejjel. És ez elmondható a Manóház dalairól is.

Kövesdi Károly, a Vasárnap – s ezt megelőzően jó néhány évig az Új Szó – munkatársának gyerekverskötete csaknem húsz évvel ezelőtt jelent meg, remélhetőleg ez alatt az idő alatt sok gyereknek szerzett kellemes perceket. Egy biztos: a Balla családban osztatlan sikert aratott – amint az a cédéborító hátsó oldalán olvasható kísérőszövegből kiderül –, és a gyerekek szinte mindennapos olvasmányává vált. Külön szerencse persze, ha az apuka személyében zeneszerző-zenész-énekes van a háznál, akit a költő kedves, játékos versei – és nem utolsósorban saját, a verseket nagy lelkesedéssel hallgató, olvasó gyerekei – megihletnek. „Soha már ilyen jó számokat nem fogok írni, mert ezeket nem írtam - ezek maguktól jöttek… egy csodálatos Manóházból” – olvasható Balla Igor vallomása a dalok születéséről a cédé borítóján.

Nincskerekű autónk, Alagút, Sirály, Tamtam, Zápor, a címadó Manóház, Kacsavacsora, Csodaudvar, Hókuszpók – Kövesdi kötetének ez a kilenc verse kapott zenei köntöst. A hangszerelés nem nevezhető éppen hagyományosnak, talán úgy is fogalmazhatnék, hogy a lendületes, energiával teli dallamokon „átüt” Balla Igor rockos múltja, de ez egyáltalán nem baj. Arról pedig, hogy a versek megzenésítése sokkal inkább önfeledt szórakozás volt számára, az is árulkodik, hogy még a zenei stílusokkal is eljátszott. Csaknem minden Kövesdi-vers más zenei stílusban szólal meg. S hogy a cédén tíz dal található, annak is megvan a magyarázata: a Csodaudvarnak ugyanis született egy technós és egy balladai változata is.

Hasznos dolog, hogy a cédé borítóján olvashatók a versek is. Egyetlen apróságot fűznék hozzá: talán praktikusabb lett volna, ha a versek olyan sorrendben olvashatók, ahogyan a cédén is elhangzanak. Ez azonban a lényegen nem változtat: a Manóház beváltja azt, amit a borítóján ígér: tíz vidám dalt nyújt át kicsiknek és nagyobbaknak. Garantáltan kellemes perceket szerez a hallgatóinak és jókedvre deríti őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?