Szlovákiai vonatkozások

Február 8-án kezdődik a 47. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amely a cannes-i és a velencei szemlékkel együtt a legnagyobb európai mozgóképes mustrák közé tartozik. Ezt mutatják a tavalyi statisztikai adatok is: 18 ezer akkreditált vendég, 380 ezer néző és 3800 újságíró a világ nyolcvan országából.

Február 8-án kezdődik a 47. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amely a cannes-i és a velencei szemlékkel együtt a legnagyobb európai mozgóképes mustrák közé tartozik. Ezt mutatják a tavalyi statisztikai adatok is: 18 ezer akkreditált vendég, 380 ezer néző és 3800 újságíró a világ nyolcvan országából.

Szlovákia első alkalommal 1968-ban képviseltette magát a Berlinalén Alain Robbe-Grillet L’ Homme qui ment című francia– csehszlovák koprodukcióban készült háborús filmjével. Azóta tizenhét szlovák alkotást mutattak be a berlini szemlén: közülük négyet díjakkal is kitüntettek. A legnagyobb sikere Dušan Hanák Szeretlek, szeress! című mozgóképének volt: Ezüst Medvét kapott a rendezésért és a FIPRESCI különdíjával is kitüntették. Legutóbb 1991-ben volt a Berlinalén szlovák alkotás: Dušan Trančík Amikor vörösek voltak a csillagok című munkája. Tizenhat év után ismét feltűnnek szlovák színek is a versenyben: Jiří Menzel cseh–szlovák–magyar–mémet koprodukcióban készült Őfelsége pincére voltam című filmjének köszönhetően. Az Oscar-díjas cseh rendező 1990-ben megkapta az Arany Medvét Pacsirták cérnaszálon című filmszatírájáért. Az új Menzel-opusban olyan kitűnő szlovák színészek szerepelnek, mint Marián Labuda, Martin Huba, Emília Vášáryová, Milan Lasica és Zuza Fialová. A filmnek ma tartják a szlovákiai díszbemutatóját, és csütörtöktől vetítik a hazai mozik.

A Berlinale nyitófilmje a francia versenyfilm lesz, Olivier Dahan munkája, a La vie en rose, amely Edit Piafról szól, akit Marion Cotillard kelt életre. Piaf karrierjét többen is megfilmesítették már, köztük Claude Lelouch, aki 1983-ban forgatta Edith és Marcel című moziját.

Amiként tavaly, Szlovákia idén is részt vesz Berlinben az Európai filmvásáron, Csehországgal, Magyarországgal és Lengyelországgal egyetemben.

Szlovákiának első alkalommal lesz Shooting Star-ja, Táňa Pauhofová személyében. Pauhofová 1995-ben állt először kamera elé, azóta olyan filmekben szerepelt, mint a Kegyetlen örömök, Ördög tudja, miért, Egy darab égbolt, de láthatjuk majd Juraj Nvota új filmjében, a Muzsikában is. A csehek idei Shooting Star-ja Klára Issová lesz. Magyarországot pedig Nagy Péter képviseli, aki Herendi Gábor legújabb filmjében, a Lorában alakítja a férfi főszerepet. Érdekesség, hogy az ír Shooting Star az a Pádraic Delaney lesz, aki az elsőfilmes Mira Fornayová éppen elkészült munkájának, a Kisrókáknak alakítja a főszerepét.

A zsűri elnöki tisztét Paul Schrader amerikai rendező és forgatókönyvíró tölti be. Tagjai közt ott lesz a sokat foglalkoztatott fiatal mexikói színész, Gael Garcia Bernal is.

A versenyprogramban huszonhat filmet mutatnak be. Versenyen kívül vetítik például Clint Eastwood Levelek Iwo Jimából című legújabb munkáját, amelyet japán nyelven forgatott, s amely a napokban Arany Glóbusz-díjat kapott a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A második világháborús történet egyik hőse szlovák származású katona.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?