Szlovák–magyar közös kulturális tervek

Budapest. A Magyar Nemzeti Múzeumban a hónap elején Hiller István magyar és Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter megnyitotta az Andrássyak asztalán című közös szlovák–magyar kiállítást.

Budapest. A Magyar Nemzeti Múzeumban a hónap elején Hiller István magyar és Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter megnyitotta az Andrássyak asztalán című közös szlovák–magyar kiállítást.

Ebből az alkalomból a két tárcavezető megállapodott, hogy a jövő év tavaszára – a magyar és a szlovák kulturális minisztérium közös finanszírozásában – kiadják Bartók Béla szlovákiai népdalgyűjtését.

„Megállapodtunk arról, hogy az eddig kiadatlan egykori Bartók-népdalgyűjteményt, amelyet Bartók Béla még ifjú korában gyűjtött össze, közös finanszírozású kötetben kiadjuk” – közölte a magyar kulturális miniszter.

Hiller István utalt arra, hogy a sok száz oldalnyi dokumentumot jelenleg a Szlovák Nemzeti Könyvtár őrzi.

A kulturális miniszter szólt arról, hogy Rudolf Chmel ígéretet tett arra: az eredeti anyagok másolatát eljuttatja a magyar kulturális tárcához. Hiller István a gyűjteményt a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének adja át kutatásra.

Hiller István közölte: szlovák kollégájával megállapodott arról is, hogy a jövő évi Balassi Bálint emlékév tiszteletére közös finanszírozásban felújítják a költő szlovákiai nyughelyét és az annak közelében lévő templomot.

A rekonstrukciót kétharmad arányban a szlovák, egyharmad részben pedig a magyar kulturális tárca finanszírozza.

A felújítás hozzávetőlegesen 10 millió forintos tételt jelent a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának – jegyezte meg Hiller István. Szólt arról is, hogy megbeszélésükön döntöttek arról: mindketten ösztönzik a szlovák–magyar, magyar–szlovák nagyszótár elkészítését.

Hiller István reményei szerint a nagyszótár 2005. május 1-jére, az uniós csatlakozás első évfordulójára elkészülhet.

A szótár összeállítását, kiadását a két minisztérium 50-50 százalékban finanszírozza, ez a projekt is mintegy 10 millió forintos kiadást jelent a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának – mondta Hiller István.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?