Kultúra

Szívtérkép hangokból

Új lemezzel jelentkezett a sokak által szeretett, díjakkal elhalmozott komáromi népdalénekes, Korpás Éva. A felvételek még a járványhelyzet miatti korlátozások életbe lépését megelőzően készültek – mondhatni, szerencséje volt. De nekünk, hallgatóknak is.
Juhász Katalin

2020. augusztus 6. 14:20

Korpás

A különböző kollaborációkat nem számítva a Szívharang az énekesnő hetedik albuma, és mivel a két legutóbbi gyerekeknek készült – vagy korszerűbben mondva: családi lemezek – ideje volt már, hogy foglalkozzon egy kicsit a mi, felnőtt lelkünkkel is. 

Persze erre sokan mondhatják, hogy a zenében nem működik a korhatáros besorolás, hogy ezt a marketingesek találták ki a polcok között bizonytalanul ténfergő fogyasztókra vadászva. A szövegekkel lehetne esetleg érvelni, hogy mi való, és mi nem való gyerekeknek, fel tudják-e dolgozni például ezeket a sorokat: „Temető kapuja sarkig ki van nyitva, Oda járnak a felsővályi lányok, Sej, rólam szedik a virágot.” Nos, miért ne tudnák? Sőt, ők talán a felnőtteknél is hamarabb ráéreznek, hogy ennek a szép gömöri népdalnak a folytatásban felbukkanó fehér liliom a halott lány beteljesületlen szerelmét szimbolizálja. 

Az egész lemez a szerelem körül forog, annak különböző stációi, hangulatai, történései jelennek meg – a magukat illegető, legények miatt egymással csipkelődő lányoktól a lakodalmas dalokon át a beteljesületlen vágyakig. Népi balladákat is találunk konkrét nevekkel, sztorikkal, amelyeket később persze szükség szerint változtatni lehetett a szövegben, ha mással történt meg, hogy rátalált valaki, vagy elhagyták. Ugyanez a helyzet a falunevekkel is, a „Fölszántatom a szentesi főutcát, Vetek bele piros pünkösdi rózsát...” ez esetben Bodrogszentesre utal, de virágzott az a pünkösdi rózsa mindenütt a környéken. 

Korpás Éva most nem az egész Kárpát-medencében kalandozik, a Szívharangon felvidéki gyűjtések-ből származó dalok szerepelnek, és nem csak magyarok. Igazi kuriózum, hogy egy komáromi magyar énekesnő fontosnak tartott megmutatni néhány sárosi szlovák gyöngyszemet is, abban a csodálatos, semmihez sem hasonlítható, ruszinnal kevert keleti nyelvjárásban. Itt egy férfihang is felcsendül, Oláh Attila segédkezett. A sárosi szlovákok népzenéjére különösen jellemzőek a szomszéd népek kulturális hatásának jól felismerhető jegyei. Az ottani férfitáncok dallamai például nagy arányban tükrözik a magyar hatást. A verbunk helyi neve is erre utal, hiszen például Tótraszlavicán ezt a táncot nemes egyszerűséggel csak maďarnak, vagy sólo maďarnak nevezik. 

További érdekesség, hogy külön erre a lemezre született egy vers, amely részletekben hangzik el, összekötve az egyes blokkokat. Laboda Róbertet kérte fel erre Korpás Éva, és aki ismeri a slammerként elhíresült, ám később költőként is bemutatkozó fiatalember stílusát, alaposan meglepődik a népies hangütésen. „Rózsát ígértél, virágot, /színes vaskaput, verandát, / ez a fájdalmas gazdagság, / abba a sötét szobába / megcsaltál szemem láttára, / másért szakajtasz virágot.” A bookletben az áll, hogy a kerettörténet magva a zoborvidéki Fiam, fiam, Bálint vitéz című ballada. Laboda ebből kiindulva alkotott egy mai változatot, ami köré szőtték a zenét. 

Apropó: ha rendeznének booklet-szépségversenyt, a Szívharang kísérő füzetkéje minden bizonnyal dobogós lenne. Ízléses tördelés, összeillő színek, minőségi fényképek, a modern megközelítés és hagyománytisztelet pazar, szellemes vizuális megnyilvánulásai. Decsi Kati grafikus előtt nagy jövő áll, amennyiben egyáltalán lesznek még bookletek a jövőben. Ő készítette a fotókat is, úgyhogy mai szóhasználattal élve „mindenhez is ért”. 

A zenészek kellő teret kaptak, van, hogy másfél perces instrumentális résszel indul egy-egy dal. Máskor csak egyetlen hangszer, hegedű vagy cimbalom kíséri az éneket, az aláfestés ilyenkor kifejezetten „alternatív”, már-már kortárs komolyzenére hajazó. Korpás Évának négytagú zenekara van (Csernók Klára – hegedű, brácsa, Papp Endre – brácsa, harmonika, Hanusz Zoltán – nagybőgő, koboz, Kuti Sándor – cimbalom), rajtuk kívül hallható még a lemezen Takács Ádám – hegedű, Oláh Attila – ének, Madarász András – orgona, valamint a lánykórus: Czajlik Boglárka, Janovszki Csenge, Korpás Réka, Lakatos Lili, Szabó Júlia és Zsoldos Viktória. A lányok igazi bulihangulatot hoznak kurjongatásaikkal, friss, tiszta, összecsengő szólamaikkal – hipp-hopp, ott vagyunk mi is a mulatságban, a fonóban, a mezőn, ha ők rákezdik. Remek a keverés, minden hangszer adekvát mértékben jelen van (Madarász Andrást illeti a dicséret ezért), az üde „sound” miatt pedig akár a világzene-kategóriába is beférne a lemez – ha volna értelme a kategorizálásnak (lásd a gyerek-felnőtt fejtegetést a cikk elején). 

A Szívharang igazi belemerülős album, tilos háttérzeneként hallgatni. Az összekötő szövegként funkcionáló vers, a dalok sorrendje, fajtái, valamint a tájegységek összesimulása teszi fontos konceptlemezzé. De főleg a muzsika kiapadhatatlan energiája az, ami megragadja a hallgatót. Korpás Éva különleges hangszínéről, hajlításairól és történetmesélő, megjelenítő képességéről pedig lehetetlen írásban értekezni, úgyhogy inkább meg sem próbálom. 

Korpás Éva: Szívharang,  Music Hungary Zeneműkiadó, 2020 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határ

Péntekig véglegesen eldől, hogy vörös lesz-e Magyarország és Ausztria

Marek Krajčí

Krajčí: Hetente mintegy 20 százalékkal nő a fertőzöttek száma

koronavírus

Távolságtartás, kézmosás, szájmaszk

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?

Elmarad a nagy zuhanás

Richard Sulík

Sulík a gazdaság lekapcsolása helyett inkább a határok védelmét erősítené

gleccser

Csaknem mínusz 70 Celsius-fok volt az északi féltekén mért eddigi legalacsonyabb hőmérséklet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.