Színpompás Eszterlánc

Fülek/Losonc. Csaknem félezer tehetséges, táncos kedvű gyerek lesz a főszereplője a holnap kezdődő, kétnapos Eszterláncnak, a Szlovákiai Magyar Gyermek Néptáncfesztiválnak, amelyet idén két város vett a gondjaiba: Fülek és Losonc.

A benevezett tizenhat gyermek-néptáncegyüttesből az idén tizenkettőt választottak ki a rendezők: a Hagyomány Alap és az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. Tizenkét együttes mutathatja meg tehát az országos fesztiválon, mit tud: a nagykéri Mórinca Gyermek Néptánc- és Citeraegyüttes, a dunaszerdahelyi Ágacska, a kassai Árvácska, a komáromi Pihegő, a feledi Boglárka, a losonci Pitypang, a zselízi Apró Kincső, a somorjai Csali Ifjúsági Táncegyüttes és a Csali Gyermek-Néptánccsoport, a féli Ifjú Szivek Kis-Duna Gyermektáncegyüttes, a füleki Kis Rakonca és a párkányi Kisbojtár.

Két évvel ezelőtt az Eszterlánc nyitó évfolyama fergetegesre sikeredett: a részt vevő pedagógusok és együttesvezetők egyöntetű véleménye szerint az elmúlt tíz év legjobb gyermekfolklór-fesztiválja volt. És bizonyára nem csupán azért állították ezt, mert az országos fesztivál az ő kezdeményezésükre született meg.

„Egyrészt egy pár évvel ezelőtti gombaszögi táborban merült fel a gondolat, majd a néptáncoktatói tanfolyamunk résztvevői, többnyire együttesvezetők és pedagógusok fordultak hozzám azzal, hogy jó lenne felújítani a gyerekfesztivált – mondta Farkas József, a Hagyomány Alap ügyvezetője. – Utoljára ugyanis 1994-ben volt gyerekegyüttesek részére országos verseny. Azzal vágtunk bele a rendezvény megvalósításába, hogy az együttesvezetők is megígérték, segíteni fognak. Mindenki igyekezett hozzájárulni az ötleteivel ahhoz, hogy valóban a gyerekeknek, a gyerekekről szóló fesztivál szülessen. Úgy döntöttünk azonban, hogy az újjáélesztett rendezvény nem verseny lesz, hanem fesztivál, színes gazdag programmal. Hogy a gyerekek megmutathassák a saját produkcióikat, megismerkedhessenek az országban működő többi csoporttal is, és inspirálhassák egymást.”

És szerencsére van kinek megmutatnia magát, hiszen sokkal több gyermek-néptáncegyüttes működik Dél-Szlovákia-szerte, mint felnőtt csoport. Az idei Eszterláncon is lesznek olyan gyermekegyüttesek, amelyek az első fesztivál óta eltelt időszakban kezdték meg munkájukat. Van tehát utánpótlás, állítja Farkas József, és ez mindenképpen kedvező helyzet. Az azonban már kevésbé, hogy továbbra sem megoldott a hazai folklórmozgalomban dolgozók szakmai képzése, amelyre a munkájukhoz elengedhetetlenül szükségük lenne. A folklórszövetség ugyan két évvel ezelőtt a magyarországi Hagyományok Háza támogatásával, elismert szakemberek részvételével tartott egy ötszemeszteres képzést, amelyre pedagógusok és gyerektáncegyüttes-vezetők jelentkeztek, de ez sajnos, tette hozzá Farkas József, nem rendszeres. Ha van pénz, akkor működik. És persze eltart egy darabig, amíg egy ilyen jellegű képzésre pályázatok útján meg egyéb forrásokból összegyűlik a szükséges összeg.

Az idei Eszterláncot azonban szerencsére elkerülte az a veszély, hogy pénzhiány miatt kelljen lemondani a megrendezéséről, így Losonc és Fülek egy vidám, hangulatos fesztivállal lesz gazdagabb. S hogy miért éppen e két város?

„Három évvel ezelőtt, amikor elkezdtük szervezni a fesztivált, helyszínt kellett keresni – mesélte Farkas József. – Semmiképpen sem akartuk, sem én, sem a többiek, hogy Nyugat-Szlovákiában legyen, mert itt állandóan fesztiváldömping van. Ezért kerestünk egy olyan régiót, ahol a helyi emberekre, szervezőkre támaszkodva tudunk együtt dolgozni, és Losoncon, valamint Füleken találtunk egy lelkes csapatot, akik nagyon szívesen részt vettek a fesztivál szervezése körüli teendőkben. Két éve csupán Losoncon volt az Eszterlánc, idén azonban úgy döntöttük, hogy az első napot Füleken tartjuk, mert a város szívesen látja a rendezvényt, és minden követ megmozgatnak azért, hogy egy országos fesztiválnak otthont adjanak. Én ezt csak tisztelni és becsülni tudom.”

Holnap délután a Maskarádék (Pályi János bábművész társulata) gólyalábas felvonulása nyitja Fülek központjában a rendezvényt, majd a gyerekegyüttesek mutatkoznak be, és lesz rengeteg kísérőműsor is: kézműves foglalkozások, játszóház, gyerektáncház. A fesztivál vendége, a Magyar Állami Népi Együttes délután a Vigadóban lép fel, este pedig a helyi művelődési házban a gyerekeknek tartanak nevelői koncertet, bemutatva a Kárpát-medence néptáncait. Vasárnap a losonci program szintén a gyerekegyüttesek felvonulásával kezdődik, majd 11 órától hatalmas gyerekbuli veszi kezdetét a sportcsarnokban, amelyről nem hiányzik majd a zene, a dal, a tánc, s akik elfáradnak a táncban, azok valamilyen kevésbé mozgásigényes kézműves foglalkozást kipróbálva pihenhetnek. Egész nap lehet majd gyékényezni, csuhézni, gyöngyöt fűzni, bőrözni, agyagozni. A gyerekcsoportok fellépéseinek szünetében a biatorbágyi Néder Norbert Ládafia Bábszínháza szórakoztatja majd a remélhetőleg népes közönséget. Érdemes lesz ellátogatni az Eszterláncra, hiszen legközelebb két év múlva lesz egyszerre ennyi táncos lábú gyerek Füleken és Losoncon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?