Színpadon Lou Reed Berlinje

Párizs. Edgar Allan Poe művei után saját „klasszikusát” állítja színpadra Lou Reed. Az amerikai rock-költő 1973-as kultuszlemezét, a Berlint mutatja be decemberben New York-ban, majd januárban Sydney-ben.

Párizs. Edgar Allan Poe művei után saját „klasszikusát” állítja színpadra Lou Reed. Az amerikai rock-költő 1973-as kultuszlemezét, a Berlint mutatja be decemberben New York-ban, majd januárban Sydney-ben. A Berlint, amely Lou Reed harmadik szólóalbuma volt a Velvet Underground-korszakot követően, annak idején „minden idők legkomorabb lemezének” nevezte a kritika. Egy képzeletbeli párról, Jimről és Caroline-ról, az ő fokozatos kábítószerbe és depresszióba való süllyedéséről szól, amelynek háttere egy dekadens, lepusztult (Nyugat-)Berlin. Nem ő volt az egyetlen, akit a Fallal kettéosztott város megihletett a rock-világban azokban az évtizedekben: David Bowie, Brian Eno és Nick Cave egy időre oda is költöztek. A lemezen mellesleg világhírű muzsikusok egész sora közreműködött, köztük a Brecker-fivérek, Jack Bruce, Stevie Winwood, Tony Levin és Aynsley Dunbar, producere pedig az a kanadai Bob Ezrin volt, aki olyan további rock-történeti jelentőségű lemezeken dolgozott, mint Alice Cooper: Welcome To My Nightmare-je, Peter Gabriel első szólólemeze vagy a Pink Floyd The Wall-ja. A Berlin felkerült a Rolling Stone magazin 500-as album-öröklistájára is. A színpadi változatban Lou előadja a teljes lemezt, öt új dallal kiegészítve, Caroline-t pedig Emmanuelle Seigner francia színésznő személyesíti meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?