Szilveszteri hírvirágok

Az egész elmúlt évben tartó rendkívüli hírdömping nem tette lehetővé, hogy rovatunk tejben-mézben (s különösen szellemi javakban) szinte már fulladozó derék kisebbségünk minden kulturális megmozdulását naprakészen nyomon kövesse. Ezért hát kárpótlásul legalább idei utolsó lapszámunkban felcsipegetünk néhány – mindeddig félresepert – hírmorzsát.

21. századi női neveink

A Zsolnai Városi Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszéke nyilvános vitát rendezett arról, hogy melyek azok a legszebb magyar női nevek, amelyek várhatóan a harmadik évezredben terjednek majd el. A szokatlan zeneiségűek közül a Prüdéria és a Drogéria vitte el a pálmát. Egyesek a jól csengő Latrina, a tekintélyt követelő Malária, a komoly Artéria, a huncut Lapzárta vagy az édeskés Bolívia mellett tették le a vokskesztyűt. Kiderült, hogy egyre divatosabb női név a Szerbia, a Medúza és a Riboszóma. Mások szerint a Szóda túl falusias, a Rovátka túl vasarelys, a Ráma túl csúszós. Amivel mindenki egyetért: 2010-re a lakosság 50%-a a Hisztérika, a Szatíra, a Szardínia vagy a Mimika nevet fogja viselni. (zni)

Új lap a láthatáron!

Gyönyörország címmel új kritikai-erotikus folyóirat kapott szárnyasbetétre. A lapot Germán Zdenkó és Zett-Deutsch Stefán költők jegyzik. A B-52-es formátumú lapban a hazai szívatós, húzós, szoptatós és egyéb tematikájú cikkek mellett természetesen elmaradhatatlan téma az erotika, minek okán az olvasó minden averzióját kiélheti a perverziókkal szemben. Az egyik legérdekesebb tanulmány például a szlovákiai magyar irodalom fallikus kánonrendszerének a szomszédos országok genitáliáit elemző színikritikai beütéseivel konszenzust teremtő ontológiai összefüggéseket és tévedéseket próbálja magyarhoz hasonló, ám abból csupán a kötőszókat használó nyelven az olvasó értésére adni. Az egyik kritika egyik mondatát már érettségi tételként tanítja az a tanár, aki érti is, idézem: „A líra folyamatainak megszakíthatatlan értelmezési kényszere gyakran úgy írja bele magát a lírai paradigmaváltások menetébe, hogy maga a paradigmaváltó szöveg tesz pragmatikai javaslatot az olvashatóság kérdéseiben.” A fenti tétel arról tanúskodik, hogy nagy az Isten irodalmi türelme. (szz)

Horrorfilmet forgatnak Komáromban

John Frászvölgyi, a hazánkból elszármazott híres amerikai rendező nemsokára Komáromban kezdi forgatni legújabb filmjét. Amikor megfelelő helyszínt keresett Pusztulat és döbbenet című új horrorfilmjéhez, az elmocsarasodott, halálbűzt lehelő Holt-Vág partjára érve valósággal felujjongott. Később elkalauzolták az elkárhozott szellemek fogcsikorgatásától visszhangzó egykori Prior áruház kísérteties maradványaihoz, és ő nem bírt magával az örömtől. Gyönyörérzete tovább fokozódott a helyi moziban is, ahol megtekintette „Az új hídon át az egyetemi városba” című színes, szinkronizált tudományos-fantasztikus filmeposzt. (zni)

Tsúszó-szavalóverseny

A Csemadok ederdi helyi szervezete bejelentette, hogy a helység világhírű szülöttének, Tsúszó Sándornak az emlékére a jövő évben – amely tudvalévően szökőév lesz, vagyis a február egy teljes nappal eltsúszik – országos vers- és prózamondó versenyt szervez. A Tsúszó-líra szerelmesei több kategóriában mérhetik össze előadói készségüket és képzelőerejüket, külön csemegének és tartalmas időtöltésnek ígérkeznek például a mester híres egybetűs költeményeinek interpretációi vagy a halláskárosultak számára írott „néma versei”-nek minden bizonnyal fülbemászó megzenésítései. A nagyszabású rendezvény keretében állítólag Ederd testvérközsége, a hajdan Tsúszó által is gyakran látogatott és szeretett Rio Secco is bemutatkozik egy bugylibicskára és bikacsökre hangszerelt förgeteges szülöttriogatóval. (in)

Program írózsenik képzésére

Különleges, a valós életre felkészítő oktatási programot indítottak el több felvidéki településen. A program célja az írók életminőségének lehető legmagasabb fokú lerontása. Minden tehetségesnek bizonyuló pályakezdő írót azonnal megátkoznak és kiebrudalnak otthonából, hogy művészi fejlődését ne akadályozza az elkényelmesedés, s hogy így egy bizonyos idő – mondjuk, legkevesebb ötven év – múlva legalább Kossuth-díjas íróként fogadhassák díszpolgárrá egykori szülőhelyén. Mivel a szerelmi lírával foglalkozó költők időnként túlszaporodnak, közülük számosat azonnali nősülésre kényszerítenek, így segítve az abszurd irodalom és az anyósviccek pótolhatatlan műfajait. A hazafias szellemben írók számára pedig december eleje óta különleges táborhelyeket létesítettek a program elindítói. Ezeken a félreeső táborhelyeken lehet nemzeti zászlót égetni, „magyar preukazzal” feneket törölni, megítélt, de át nem utalt ösztöndíjakról szóló minisztériumi igazolásokkal kondér alatt tüzet rakni, és abban suhintott levest főzni. A nemrég elindított program máris nagy népszerűségnek örvend mind a lakosság, mind pedig a kiemelt írópalánták körében. (szz)

Szappanszínművelődés

Hozé Ármánykodó de Alvarado Gomera mexikói származású, komáromi tévésorozat-szerző kisiparos merőben újszerű ajánlatot tett a nézők visszacsalogatására törekvő komáromi Jókai Színháznak: ír egy 365 felvonásos „szappanszíndarabot”, amit a nagybecsű intézményben naponta pontosan 19.30 órai kezdettel tekinthetne meg a közönség. Nyugdíjas- és kismama-bérlet váltható, az elvált asszonyok 50, a gyengeelméjűségüket orvosi papírral bizonyítók 95 százalékos kedvezményre számíthatnak. (zni)

Irodalmárok estek bűnbe

Párját ritkító erőszakos bűncselekmény történt Rimaszombatban. P. Sándor, pillanatnyilag elveszettnek hitt szabadságharcos és költő, illetve T. Mihály hittérítő, gólyarablelkű poéta szobra némi vita és pofonváltás után elfordult egymástól. A pofonokat azok kapták, akiknek nem tetszett a két szobor egymás mellé helyezése, az elfordulás tényleges oka pedig a hiányos tájékoztatás, ugyanis valójában egymás felé fordították őket.

Korábban tényleg volt ugyan némi vita a két szoboralak között, ennek gyökerei azonban természetfelfogásuk eltéréseiben keresendők. P. Sándor szerint nem elképzelhető ugyanis, hogy valaki aludni tudjon Murány várának romjain, míg ő a csodás tájban gyönyörködik. T. Mihály viszont mélyről jövő, barátságos horkolással adott hangot ellenvéleményének.

A két szobor egymás mellé helyezésük első évfordulójára csupán annyit kért, hogy tíz percre engedjék őket megéledni, hogy bosszút állhassanak az őket állandóan heccelő galambokon. A sarki patikában erre az alkalomra már most nagy mennyiségű hashajtót rezerváltattak. (szz)

Kulturális EU-makett

A komáromi Európa Udvar egyik dísze lesz a Közös Európai Piac kicsinyített mása. A kínálatból nem hiányzik majd az angol hidegvér, a skót szoknya, a spanyolnátha, a bolygó hollandi, a franciasaláta, az orosz tojás(gránát), az albán szamár, a svájci sapka és a magyar nóta sem. (zni)

Új civilszervezetek alakulnak

Meg nem nevezhető források szerint a Szlovákiai Magyar Kép-zőművészek Társaságának mintájára a hazai magyar rag- és jel-művészek is egyesületet kívánnak létrehozni. A lassan körvonalazódó tervek szerint állítólag mindezen szakmai csoportosulások működésének végül egy Szlovákiai Magyar Toldalékművészek Társasága nevezetű ernyőszervezet ad majd keretet. (in)

Testben-lélekben megerősödve

Ma magába döntött fejenként legalább két nagyféldeci szilvapálinkát az SZMĺT teljes tagsága. A Szerinted Mitcsináljak ĺgy Terhelten elnevezésű civil szervezet tagsága korábban néha realitásérzékét is megcsillantotta, de a döntés hatására egyszeriben minden sötétbe borult. Újraértékelték a társaság eddigi tevékenységét, megállapították ki az igazi író és kicsoda nem, de aki nem az, az is nyugodtan maradhat tag, ha már úgyse múlik ezen igazán semmi.

A test(ület)i megerősödés érdekében határozat született, mely szerint minden író köteles az összes eddigi elnök életművét díszkiadásban mindenhová magával vinni. Ez nagyjából száz-százhúsz kilónyi papírt jelent. A modernek csoportja azonban, kicselezve a régimódi vezetetői direktívákat, felégettette az életműveket CD-re, így az előírásoknak eleget tesz ugyan, mégsem izmosodik. Pedig a kondíció megőrzésére is nagyobb gondot lenne szükséges fordítani, mert egyre több atrocitás éri az írókat. A nyári martosi táborban például a korábbi rendszerek kiöregedett hírszerzői majdnem elették az írók elől a paszulylevest. Csak egy jól irányzott nyakleves akadályozta meg a provokátort levespusztító tevékenységének folytatásában. A határozat – amely nyilvánvalóan ennek az eseménynek a hatására született – még nem lépett törvényerőre, de bármi megeshetik. Meg annak az ellenkezője is. (szz)

Számottevő könyvsiker

Óriási sikernek örvend Szászai Zoltán új, „Hogyan dobjunk ki egy kulturális rendezvényről pillanatok alatt egy nem odaillő honpolgárt” című könyve. „Sajnos vannak még, akik szemérmetlenül beleesznek a levesünkbe” – mondta a szerző. „Az ő másikféléjük a tasli nevű sütemény, majd egy Mész innen te pimasz tapló!? nevű népi játék keretében csoportosan egészen a kerítésig kergetjük az illetőt, ahol még rímes szójátékokat is szurkodunk a hátába, csak nehogy kultúréhséggel távozzon a hívatlan vendég.” (zni)

Szoborzolja Kassán az idegeket

Számos szavahihető forrásunk egybehangzó közlése által meg nem erősített hírek szerint a nemrég felavatott kassai Márai-szobor előtt napközben üresen álló bronz karosszékben éjjel egy szomorú szellemalak üldögél, és ötvenes évekbeli csasztuskákat dúdol rezignáltan. Egyesek Márai Sándornak egy rossz szagú hajléktalanban testet öltő reinkarnációját, mások a polgárváros szellemét vélik felismerni benne. (in)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?