Szilveszter után újév napja

Jaj, a macska! Macskajaj – az értelmező szótár szerint másnapos állapottal járó rossz közérzet. Az első recept mindjárt a kutyaharapást szőrével módszer gyakorlati alkalmazása.

Jaj, a macska! Macskajaj – az értelmező szótár szerint másnapos állapottal járó rossz közérzet. Az első recept mindjárt a kutyaharapást szőrével módszer gyakorlati alkalmazása. (Menynyi kedves háziállat rögtön egy kis újévi mulatozás kapcsán!)

Bloody Mary

1,25 cl paradicsomlé, 3 cl vodka, 2 csepp Worcester mártás, 2 csepp Tabasco, késhegynyi bors, csipetnyi zelleres fűszersó, jég. Mindezt

egy mixerben összerázni, majd poharakba tölteni. A tetejét zellersóval megszórni.

Tárkonyos füstölt leves

1 füstölt csülköt és 1-2 füstölt körmöt a főzés előtti napon beáztatunk.

A főzés napján csontjával együtt apró darabokra vágjuk, 1 fej hagymával, 2 cikk fokhagymával meg 2 kanál tárkonnyal puhára főzzük. Ezalatt 2 szál sárgarépát, 2 szál gyökeret karikákra, fél kg krumplit kockákra vágunk és belefőzzük. Ha tetszik borsozzuk, de sózni nem kell.

Miután a leves megfőtt, simára keverünk 2 egész tojást egy evőkanál liszttel, hozzákeverünk egy pohár tejfölt, és ezt apránként a leveshez adjuk.

Állandóan kavargatjuk, nehogy a tojás összekapjon. Közben egyet rottyantunk a levesen a habarékkal, majd ízlés szerint citrommal savanyítjuk.

Káposztaleves

Fél kg savanyú káposztát kimosunk. Másfél liter vízzel felteszszük, puhára főzzük. 8 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, 4 dkg lisztből pirospaprikával készült rántással berántjuk, és kolbászt karikázunk bele.

Korhelyleves

1 közepes nagyságú füstölt csülök, 50 dkg hordós savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, pirospaprika, szemes bors.

Az egy éjjelen át hideg vízben megáztatott füstölt csülköt egy liter friss vízben puhára főzzük, majd kivesszük és kis kockákra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük a liszttel, és kevergetve barnára sütjük. Egy kevés paprikával megszórjuk, és a csülök főzővizével, illetve annyi savanyúkáposzta-lével engedjük fel, hogy kb. másfél liter levest kapjunk. Beletesszük a csü1ökhúst és a jól kicsavart savanyú káposztát, a fokhagymát, borsozzuk, illetve szükség esetén sózzuk, majd a káposzta puhulásáig főzzük.

Tálaláskor tejföllel ízesítjük. Karikákra vágott füstölt kolbász is jöhet bele.

Csülkös káposzta

1 kg füstölt csülök, fél kg burgonya, másfél kg savanyú káposzta, fél liter fehérbor, 4 dl tejföl törött bors.

A csülköket vízben nagyon puhára főzzük, kicsontozzuk, felszeleteljük. A megtisztított burgonyát kockákra vágva a fazék aljára tesszük. Erre kerül egy réteg csülökhús, majd egy réteg káposzta. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy. Mindezt felöntjük borral, megborsozzuk és lassú tűzön, keverés nélkül, kb. 2 órán át főzzük. Tálalás előtt tejfölözzük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?