Szeptember a kertben

Fejezzük be a telepítést
Most, a hónap elején fejezzük be a szamócapalánták ültetését. A később telepített palánták – bármilyen fejlettek legyenek is – gyakran nem gyökeresednek meg kellőképpen, emiatt felfagynak, roszszul telelnek át, és tavasszal nem hoznak termést.

Fejezzük be a telepítést

Most, a hónap elején fejezzük be a szamócapalánták ültetését. A később telepített palánták – bármilyen fejlettek legyenek is – gyakran nem gyökeresednek meg kellőképpen, emiatt felfagynak, roszszul telelnek át, és tavasszal nem hoznak termést. Az ilyen szamócaágyást tavasszal pótolgatni kell, és bizony gyakran a következő évig kell várni, amíg termést szüretelhetünk róluk.

Tegyük a fagyasztóba

A saját fogyasztásra vagy vetésre szánt szárazbabot kilós műanyag zacskóban előbb 6 órára a hűtőbe, majd 12 órára a mélyhűtőbe helyezzük (fokozatos hűtés). Végül ismét 6 órára megint a hűtőbe rakjuk. A kezelt babot rövid szárítás után az éléskamrában tárolhatjuk. A tárolásra szánt száraz borsóban hasonlóképpen elpusztíthatjuk a benne fejlődő zsizsikeket.

Növényvédelem

Ne feledjük a káposztaféléket rendszeresen ellenőrizni és szükség szerint a hernyók, a levéltetvek vagy a közönséges molytetű ellen kezelni. A káposzta-bagolylepke hernyóit addig kell elpusztítani, amíg csoportosan a levelek fonákján tartózkodnak. Az idősebb hernyók befurakodnak a káposztafejekbe, ahol már védve vannak. Tehát a készítményeket a lárvakelés kezdetén (a fiatal hernyók ellen) alkalmazzuk.

Környezetkímélő védekezés

Az utóbbi években a vadgesztenyefa leveleit országszerte károsítja a vadgesztenyelevél-aknázómoly. A kártétel következtében a levélen tipikus tünetek jelennek meg, az először még világos színű foltok sötétbarna színűvé válnak. Ezek a levelek idő előtt összesodródnak, elszáradnak és lehullanak. A következő évi kártételt csökkenthetjük, ha a lehullott leveleket összegyűjtjük és elégetjük.

A darázskár megelőzése

A legegyszerűbb befőttes üveg is megfelel a célnak, ha erjedő folyadékkal (sörrel, musttal, szörppel) megtöltjük, lefedjük kilyukasztott műanyag fóliával, és felakasztjuk a szőlőtőkére vagy gyümölcsfára. Nagyon sok műanyag flakon is alkalmas, vagy alkalmassá tehető darázsfogásra. Az ilyen egyszerű eszköz is meg tudja óvni a szőlőt és a gyümölcsöt a darazsak károsításától.

Hónapos retek ősszel

Októberi friss fogyasztásra termeszthetünk saját szükségletünkre hónapos retket is. Legcélszerűbb szeptember elején vetni, mert így október derekán szedhető. A vetéstől kezdve öntözzük, hiszen a nyár vége rendszerint meleg és száraz.

Kalciumhiány okozza

Az alma keserűfoltossága ellen a fákat (különösen a hajlamos téli fajtákat) kalciumot tartalmazó levéltrágyákkal permetezzük (pl. Florasin Calcium plus, Lamag Vápnik, Wuxal Kalcium). Az utolsó kezelést legkésőbb két héttel a szüret előtt végezzük el.

A diófák metszése

A termőkorú fákat csak a legszükségesebb, gyenge ritkító metszésben részesítjük. A száraz ágakat és a kisebb gallyakat az év bármely szakaszában eltávolíthatjuk, de az élő, nagyobb ágakat csak szeptember elején vágjuk ki, amikor a nedvkeringés már szűnőben van, és a sebhely még a tél beálltáig jórészt beforr. A dió ugyanis erősen nedvezik-könnyezik, különösen a kora tavaszi időszakban. A kifolyó nedv akadályozza a seb gyógyulását.

Hagymások, gumósok

A tavasszal virágzó hagymások (nárcisz, jácint, tulipán) ültetésének legmegfelelőbb ideje ebben a hónapban van. Vigyázzunk, mert nem kedvelik a frissen trágyázott földet, csak jó kerti földbe ültessük. Az ültetési mélység a hagymák nagyságának két-háromszorosa legyen.

Az elvirágzott kardvirág gumóit szedjük fel, tisztítsuk meg a földtől, válasszuk le róluk a kis gumókezdeményeket. A szárat vágjuk 10 cm-esre, és száraz, szellős helyen tároljuk, de csak az egészségeseket.

Karácsonyra virágzik

Szeptember végén cserépbe is ültethetünk jácintot. A nagyobb hagymákat úgy ültessük bele, hogy 1/3 részük álljon ki a földből. A cserepeket 8-10 °C-os helyen kell tartanunk legalább két hónapig, amíg a hagymák meggyökeresednek. Ezalatt csak keveset öntözzük. A hagymákat (a bimbók megjelenéséig) sötétben kell nevelni, ezért a cserepekre tegyünk fekete papírból készült sötét sapkát, süveget.

Áttelelő spenót

A vetést szeptember derekától végéig végezhetjük. A megfelelően fejlett növények a telet átvészelik és tavasszal szedhetők. A száraz talaj miatt a vetést követően szükség szerint öntözni kell. A vetést úgy kell időzíteni, hogy a hidegek beálltáig, tehát november elejére legalább 3-4 levelet fejlesszen a spenót. ĺgy kora tavasszal a levelek általában 3 héttel korábban szedhetők (a tavasszal vetett spenóthoz képest).

Diószüret

A dió betakarítása azzal kezdődik, hogy a fák alatt a füvet lekaszáljuk, mert a lehullott és lerázott gyümölcsöt csak így tudjuk összeszedni. A szüretet akkor kell megkezdeni, amikor a zöld burok már megrepedt. Régi téves nézet, hogy a diófa annál kiadósabban terem, minél jobban „megverik” ősszel. A terméseket az ágak rázogatásával, esetleg vékony, hajlékony botokkal az ágakra mért, kíméletes ütésekkel lehet és ajánlott elválasztani a termőrészektől. Ha csak egy mód van rá, inkább várjuk meg a természetes dióhullást, mert a legkíméletesebb veregetéssel is sok kárt teszünk a következő évi termőrészekben.

Tetejezés

A támrendszer mellett nevelt paradicsom főhajtásának csúcsát távolítsuk el oly módon, hogy 1-2 levél maradjon az utolsó fürt felett. Ezzel elősegítjük a gyorsabb érést. A hónap végén várható első talaj menti fagyok előtt a még zöld paradicsomokat is szedjük le. Ezek ládába rakva szobahőmérsékleten is beérnek, napfényre nincs hozzá szükségük.

A szerző kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?