Széles műfaji skálán mozogva

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének köszönhetően az egyre fogyatkozó kassai magyarok két év után ismét úgy érezhetik, Budapesten élnek, vagy legalábbis öt napra oda cseppentek. Egyik este a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranáját nézhetik meg, másik este a Bánk Bán-filmet, vagy Darvas Ivánt hallgathatják, amint a Sorstalanságból olvas fel részleteket.

Az események október 19-én kezdődnek és 23-áig hömpölyögnek öt helyszínen. Színház, zene, képzőművészet, irodalom és filmek várják a közönséget. Ez utóbbi művészeti ágnál a szervezők gondoltak a szlovák ajkúakra is, szinkrontolmács segíti majd a népek közötti kommunikációt, bár talán nem lövöm le a Hukkle című film poénját, ha elárulom, hogy az nem igényel fordítást. Pálfi György díjakat besöprő alkotása mellett láthatjuk még Makk Károly fordulatokkal teli kortörténetét Egy hét Pesten és Budán címmel Darvas Iván és Törőcsik Mari főszereplésével, valamint Káel Csaba sokat vitatott Bánk Bán filmjét, amely az Erkel-mű első játékfilmes feldolgozása, világhírű magyar operasztárokkal.

A Nobel-díjas Kertész Imre csupán regényén keresztül lesz Kassa vendége, Darvas Iván jelenléte viszont bizonyára mindenkit kárpótol, megkockáztatom, hogy a József Attila Színház műsorán szereplő est nagyobb élmény lesz, mintha maga az író olvasna fel művéből. Szilágyi Istvánnal, a Hollóidő Kossuth-díjas szerzőjével viszont személyesen is találkozhatnak a kassaiak, a kolozsvári származású író egy másik Kossuth-díjas kollégájával, Grendel Lajossal társalog majd, hogy miről, azt egyelőre nem tudni.

Az Eszenyi-Mikulčík féle Ég és nő között című darabról már sok szó esett ezeken a hasábokon, most legyen elég annyi, hogy ez a fesztivál egyetlen olyan programja, amely kizárólag szponzori pénzből valósul meg. A mecénások kora még nem jött el, így a többi rendezvényt mind a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, csakúgy, mint két évvel ezelőtt.

A képzőművészet iránt érdeklődők jól szerkesztett keresztmetszetet kapnak a kortárs magyar felhozatalból. A Ludwig Múzeum kiállítása rendhagyó módon már két hete látható a Kelet-szlovákiai Galériában, olyan „sztárok” képeivel, mint Fehér László, Bak Imre, Nagy Kriszta vagy El Kazovszkij. Aki pedig a római kori Budapestre kíváncsi, Aquincumról nézhet meg egy kiállítást a Kelet-szlovákiai Múzeumban, a korabeli élet egyes területeit bemutató makettekkel és eredeti tárgyakkal, a Budapesti Történeti Múzeum jóvoltából.

Utoljára hagytam a zenét, mint a leginkább „multikulturális” műfajt. Sem St. Martin dzsessz-pop szaxofonjátékához, sem Orff Carmina Buranájához nem kell szinkrontolmács – a Juronics Tamás vezetésével egyre magasabbra törő Szegedi Kortárs Balett ezt a művet ültette át a tánc nyelvére. Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillanthatunk bele, akik ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a sors rájuk ró, és a csalódások, örömök, félelmek megélésével egyre többet tudnak meg önmagukról.

A világhírű Rajkó zenekar tavaly ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. A tehetséges roma gyerekekből álló együttes a Talentum Művészegyüttes Tánckarával közös műsorral lép a Thália Színház deszkáira, melyek remélhetőleg kibírják ezt a megpróbáltatást.

Idén sem véletlenül esik október 23-ára a rendezvénysorozat záró hangversenye, melyet a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar prezentál. A legtehetségesebb fiatal magyar karmesterek egyike, Héja Domonkos által alapított zenekar 1993 óta több magyarországi és nemzetközi versenyt nyert, Kobayasi Ken-Ichiro, Rico Saccani és Kocsis Zoltán is dolgozott velük.

A gyors felsorolásból is látható, hogy a Magyar Kulturális Napok programja kifejezetten ígéretes. A kassai társszervezők is mindent megtesznek a sikerért, legalábbis Czimbalmosné Molnár Éva, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatónője elégedett az együttműködéssel, sőt azt is elárulta, hogy Kassán sokkal egyszerűbb és problémamentesebb a szervezés, mint például Pozsonyban. Ugyanez mondható el a közönség „aktivitásáról is”, két éve néhány műsor előtt szinte egymást taposta a nagyérdemű az ülőhelyekért. Az események előre mozdításában részt vállalt a kassai magyar főkonzulátus is. A körültekintő válogatásnak köszönhetően az öt estét abszolváló szlovák néző többé-kevésbé átfogó képet kaphat a jelen magyar kultúrájáról, a kassai magyarok pedig végre megnézhetik és meghallgathatják, mindazt, amire régóta fáj a foguk. Ez a magyar kultúra legnagyobb szabású prezentációja Kelet-Szlovákia fővárosában, amelyre a biztonság kedvéért nem árt jó előre beszerezni a jegyeket az egyes programhelyszínek pénztáraiban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?