Százéves a Mladosť mozi

ÚJ SZÓ-HÍRPozsony. A belváros egyetlen megmaradt „régimódi” mozija, a Mladosť százéves fennállását ünnepli. Olyan filmszínházak tűntek el mellőle, mint a Slovan, a Praha vagy a Pohraničník.

ÚJ SZÓ-HÍR

Pozsony. A belváros egyetlen megmaradt „régimódi” mozija, a Mladosť százéves fennállását ünnepli. Olyan filmszínházak tűntek el mellőle, mint a Slovan, a Praha vagy a Pohraničník. Ahogy a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, az utóbbiaknak nem volt olyan hagyományuk, mint a Mladosťnak, amely a „mozizás szabad szigetét” képviselte abban a korban is, amikor cenzúra korlátozta a filmterjesztést. Bár a Mladosťba is csak azokat a filmeket engedték be, amelyeket jóváhagyott a hírhedt válogatóbizottság, ám közülük itt kizárólag a filmtörténet legértékesebb műveit vetítették. Ezt a világ filmarchívumából szakmai hozzáértéssel válogató Filmotéka- és Filmklub-vetítésekkel biztosították. Ezek a haladó szellemiséget képviselő állandó filmblokkok azért tudtak a 80-as években működni, mert szakmai bevezetőt fűztek a filmekhez, s ezt a fajta prezentációt lehetett azzal magyarázni, hogy az elismert rendezők munkáit – köztük Fellini Amarcordját vagy Pasolini Máté evangéliumát – „nevelési célzattal” mutatják be. (Csak a filmcímekre kellett kínosan ügyelni: például, hogy a nagy októberi forradalom ünnepén ne legyen műsoron a Vérnász.)

A száz év alatt a mozi többször nevet váltott. 1905. szeptember 5-e jelentős dátum a pozsonyi mozizás történetében: ezen a napon vetítettek először nem vándormozi jelleggel a Zöldfa Szállóban. Ez a – 200 férőhelyes – Elektro Bioskop nevet viselő mozi volt a város első állandó székhelyű filmszínháza. 1913 októberében aztán átköltözött a mai Mladosť épületébe. A 30-as években Weltspiegelre keresztelték, 1948 februárja után pedig a Sztálingrád nevet viselte.

2000-ben felújították, elvégezték a belső tér teljes rekonstrukcióját, kicserélték a székeket, melyekbe tolmácskészüléket építettek be, valamint Dolby Stereo rendszerrel látták el. Idén áprilisban megtörtént a digitalizálás. Ma ez az egyetlen olyan hazai mozi, amely a klasszikus és a digitális a vetítéstechnikákkal – 16 mm-es, 35 mm-es vetítőgép, DVD, Blue ray vetítéstechnika, valamint a legújabb, a DCI projektor – is üzemelni képes. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?