Hamarosan ismét Velencére figyel a világ

ss

Az idei versenyprogramban huszonegy film igyekszik elnyerni az Arany Oroszlán djat, köztük olyan régóta várt alkotások, mint az Angelina Jolie-val forgatott Maria Callas-film, Todd Phillips Joker-folytatása és Pedro Almodóvar új filmje. A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál augusztus végén rajtol.

Nyitófilmnek Tim Burton Beetlejuice Beetlejuice című horrorkomédiáját választották a szervezők. Az amerikai rendező leforgatta 1988-as, kultikussá vált kísértethistóriájának  folytatását, amelyet hosszú évek óta ígérgetett. Ismét Michael Keaton és Winona Ryder alakítja a két főszerepet, ez utóbbi lányaként pedig Jenna Ortega lép színre, ami szinte magától értetődő, hiszen a Wednesday-sorozat sikere után borítékolható volt, hogy a fiatal színésznő fog még közösen dolgozni Tim Burtonnel. A  film szeptemberben kerül a mozikba,  előzetesét 15 millióan nézték meg a legnagyobb videómegosztón, vagyis hatalmas a várakozás.

A leghíresebb spanyol rendező, Pedro Almodóvar elkészítette első angol nyelvű filmjét, The Room Next Door (A szomszéd szoba) címmel, amely egy anya-lánya dráma,  Tilda Swinton, Julianne Moore és John Turturro főszereplésével, mindhárman ott lesznek a velencei filmfesztiválon.

Todd Phillips 2019-es filmdrámája, a Joker hatalmas siker lett, és nem mellékesen elnyerte Velencében az Arany Oroszlán díjat, Joaquin Phoenix pedig Oscart kapott a címszerepért. Most itt a folytatás, amely a mentálisan sérült Joker és Harley Quinn (Lady Gaga) szerelméről szól, és a  Kétszemélyes téboly alcímet kapta. Az elmegyógyintézet falai között kezdődő történetben Lady Gaga karaktere zeneterápiával próbál segíteni a személyiségzavarral küzdő férfin, de a kezelés messze nem úgy sül el, ahogy azt gondolta volna.

Érdekesnek ígérkezik Pablo Larraín chilei rendező Angelina Jolie főszereplésével forgatott, Maria Callasról szóló életrajzi drámája is, amelynek egyes jeleneteit Budapesten vették fel. A világhírű görög származású operadíváról 2002-ben Franco Zeffirelli is rendezett filmet, Mindörökké Callas címmel – ez az alkotás meglehetősen felemás kritikákat kapott.

Szintén Budapesten (is) forgatták Brady Corbet Brutalist című filmjét. Ebben a magyar származására rendkívül büszke filmsztár Adrien Brody alakítja Tóth Lászlót, a holokauszttúlélő zsidó építészt, aki feleségével Amerikában kezd új életet. A film egyvalamiben biztosan rekorder lesz a fesztiválon: a játékideje 215 perc.

A nemzetközi versenyprogram zsűrijének elnöke idén Isabelle Huppert francia színésznő lesz, az Orizzonti (Horizontok) versenyprogram zsűrijébe pedig Reisz Gábor filmrendezőt is meghívták. A magyar rendező Magyarázat mindenre című filmje tavaly ugyanebben a szekcióban elnyerte a fődíjat. A magyar filmes zsűritársai Debra Granik amerikai forgatókönyvíró és filmrendező (A hallgatás törvénye), a teheráni Ali Asgari rendező, a szíriai filmrendező Soudade Kaadan, a görög író-filmrendező Christos Nikou (Körmök), Tuva Novotnya svéd színésznő és Valia Santella olasz forgatókönyvíró-rendező lesznek. Legutóbb 2017-ben szerepelt magyar filmes a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijében, Enyedi Ildikó akkor a hivatalos versenyprogram zsűrijének csapatát erősítette. Azelőtt Kovács László operatőrt delegálta Magyarország a hivatalos zsűri tagjai közé, még 2002-ben.

A Horizontok szekcióban versenyez Kerekes Péter Wishing on a Star című filmje is. A kassai születésű rendező  a Cenzorka, magyarul 107 anya című alkotása az eddigi legsikeresebb film az önálló Szlovákia történetében: elsőként nyert díjat Velencében, több más nemzetközi fesztiválon elismerték, és ez volt a szlovák Oscar-nevezés is. Négy szlovák filmdíjat kapott, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriában. A Wishing on a Star olasz–szlovák–horvát–osztrák–cseh–brazil koprodukcióban készült. A játékfilm főhőse, Luciana olasz asztrológus, aki úgy gondolja, hogy az életünket már születésünk pillanatában befolyásolja a csillagok állása. Ha változtatni akarunk sorsunkon, elég, ha a születésnapunkon felkeresünk egy kedvező csillagképű helyet, mivel ilyenkor minden évben lehetőségünk nyílik az „újjászületésre”. Sokan felkeresik Lucianát a problémáikkal, a film az ő történeteiket, születésnapi kirándulásaikat követi nyomon.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Szilágyi Zsófia új filmje, a Január 2. is, amelyet a Biennale College – Cinema szekcióban láthat a közönség, és várhatóan október elején kerül a magyar mozikba. A film egy különválást mutat be a feleség legjobb barátnőjének szemszögéből. A történet szerint Klára elköltözik férjétől, ebben barátnője, Ági segít neki. Összesen hét kört mennek a kocsival: bár minden alkalommal ugyanazt az utat teszik meg, mégis minden kör más...

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?