Szavalók ünnepe

Rimaszombat. Holnap kezdődik és a szombat esti ünnepélyes díjkiosztóval ér véget a Tompa Mihály Országos Verseny döntője.

Rimaszombat. Holnap kezdődik és a szombat esti ünnepélyes díjkiosztóval ér véget a Tompa Mihály Országos Verseny döntője. Ez a legnagyobb hazai magyar vers- és prózamondó seregszemle, ahol az énekelt versek is teret kapnak.

A vers- és prózamondás manapság főleg a kisebbek – az alapiskolások – körében népszerű, idén például 153-an mérik össze képességeiket Rimaszombatban. A tavalyi, jubileumi évfolyam a nagyobbaknál is rekordérdeklődést generált, olyanok is presztízskérdésnek tartották a részvételt, akik nem állnak színpadra minden évben. Ez főleg a felnőtt kategóriákra érvényes, ahol szinte mindig problémát jelent a versenyzők mozgósítása. Úgy tűnik, a mai fiatalok érettségi után már nem vágynak szavalói babérokra – idén 6 versmondót és 5 prózamondót várnak Rimaszombatba, ahol tavaly csak a felnőtt versmondók tizennégyen voltak.

Ennél is siralmasabb a helyzet a lírai színpadok kategóriájában, amelyet érdeklődés hiányában meg sem tudnak rendezni. Egy komáromi és egy királyhelmeci csoport jelentkezett csupán a versenyre, amelynek szabályzatában az áll, hogy minimum öt csapat szükséges a zsűri előtti megmérettetéshez. A szervezők ezért átminősítették a zsűrit szakmai bizottsággá, a két csoport értékelését pedig szakmai műhelymunkává.

„Nem akartuk, hogy kárba vesszen a befektetett munka, ezért meghívtuk mindkét lírai színpadot, hogy visszajelzést és szakmai segítséget kaphassanak. Tulajdonképpen e kategória életben tartása érdekében hívtuk meg Rimaszombatba Bandor Éva és Olasz István szerelmes versekből összeállított estjét. Azt akartuk, hogy a fiatalok lássák, miről is szól ez a műfaj, és hogyan lehet jól csinálni” – mondta lapunknak Povinsky Elvira, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának titkára, aki szerint egyébként sem ártana tisztázni a lírai színpad fogalmát, mivel az utóbbi években látott előadások igencsak elrugaszkodtak az eredeti meghatározástól: táncbetétek, vetítés, árnyjáték és más, színházi előadásra vagy musicalre jellemző elem bukkant fel ezekben a dramatizált versösszeállításokban.

Az énekelt versek kategóriájában tavaly az előzsűri 23 indulóból választotta ki azt a 16 csoportot, amely szerepelhetett Rimaszombatban. Idén 12 zenekar, illetve szólista érkezik, ami 56 résztvevőt jelent.

A fesztivál minden évben a város szülötte, Tompa Mihály szobrának a megkoszorúzásával kezdődik, idén azonban erre nem lesz lehetőség, mivel a szobrot a rendezvény előtt három héttel restaurálni vitték. „Ezen nem lehetett változtatni, a város illetékesei már azzal is kedveztek nekünk, hogy a március 15-i ünnepséget nem zavarták meg a szobor elmozdításával, amelynek szomszédságában áll Petőfi szobra. A Tompa-szobor szeptember 28-ára, a költő 200. születésnapjára kerül vissza eredeti helyére, a park közepére” – tudtuk meg Povinsky Elvirától.

A verseny valamennyi kategóriában pénteken zajlik, a szombati nap pedig a szakmai értékeléseké, amikor ki-ki személyre szóló jó tanácsokat kap a zsűritől. A szervezők idén sem hozták nyilvánosságra a zsűritagok nevét, sőt még a felkért szakemberek sem ismerik a teljes listát. Ennek a meglepetéskeltés mellett prózai oka is van: így szeretnék megakadályozni az előzetes „lobbizást”, amire felkészítők és versenyzők részéről egyaránt volt már példa.

A kísérőprogramban csupa hazai fellépő szerepel. A már említett szerelmesvers-összeállítás mellett láthatják az érdeklődők a Borostyán együttest (holnap este), a komáromi Gimisz Szép nyári nap című Neoton-musicaljét és a Csavar Színház Buda halála című előadását (péntek este), valamint a Kuttyomfitty Társulat Kukorica Jancsiját (szombat délután). A szervezők idén először iktattak be a programba interaktív bábos foglalkozást a kisebbeknek (szombat délelőtt), és lesz városnéző kisvonat is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?