Szakadt kondom kontra pilula

Nagyszerű reklámkampányt találtak ki Milan Šteindler legújabb opusának népszerűsítéséhez. Mi több, a bulvár erejére alapozva a lehető legjobbat. Az Élet-halál kérdése (O život) című vígjáték útra bocsátásánál Robert Rosenberg (reklám)védnökösködött.

Zita (Dorota Nvotová) és Michal (Vojta Kotek) a kerekerdős kaland soránFotó: ContinentalfilmNem kis odafigyelést generált, hogy a híres cseh pornószínészt – aki sok felnőtt filmet visz a vállán, s akit korábban a kereskedelmi televíziók előszeretettel szerepeltettek késő esti erotikus magazinokban – állították a film mellé. Pozsonyba is (természetesen a rendezővel együtt) ő hozta el az (egyébként nem felnőtt filmes) opust. Ritkán látható nagy számban ültek be a vetítésre újságírók, s még nagyobb számban jöttek az azt követő sajtótájékoztatóra, különösen nagyon sok volt a fotóriporter. Csak úgy villogtak a vakuk: az objektívek Rosenberg „erogén zónaira” fókuszáltak. Ennyit a bulvár hatalmáról.

Ám a bulvártól és az alkotóktól függetlenül is elindult egy ellenreklám-kampány, s a nézettség-emelést illetően annak talán még nagyobb hozadéka volt. Az emberi természet fura megnyilvánulásaként ugyanis az is kíváncsi lesz egy olyan mozgóképes opusra (amelyre egyébként nem biztos, hogy beülne a moziba), amely ellen egy csoport petíciót fogalmaz meg, azt célozva meg, hogy tüntessék el a vászonról, vagyis vegyék le a műsorról: vonják vissza, tiltsák be, dobozolják. Bevonni pedig a petíció megfogalmazói szerint azért lenne ildomos, mert a rendező úgy szól a terhesség-megszakításról, ahogy azt egyesek nem szeretik (elfogadni).

Az élet-halál kérdése e cseh film esetében maga az élet. A másfél óra, vagyis a film tartama alatt az élet születése és az élet elpusztítása lép előtérbe élet-halálkérdésként. Amiről (az élet-halálkérdésről) azonban nem komolyan, nem megmásíthatatlan tételek formájában közöl tényeket. Milan Šteindler új opusa ugyanis – miként az alcíme pontosítja a műfajt és a témát – komédia egy nem tervezett fogantatásról. Mégpedig nem is akármilyen komédia, legalábbis nem a cseh filmkultúrában eddig hagyományozott stílust folytatja, vagyis nem a keserédes, nem a tét nélküli tini-, s nem is az idillikus-bukolikus vidéki komédiák sorát gazdagítja Šteindler. Abszurd vagy őrült komédia az övé. Road movie, bár nem tipikus nagy utazás, hanem gyalogos hajsza az erdő mélyéről a városba. Megveszekedett kalandok sora egy piruláért, melyet az esemény után kell bevenni.

Az élet-halál kérdése egy kondom. Nem azért, mert a főhős, Michal (Vojta Kotek) édesanyja óvszergyárban dolgozik minőségellenőrként. Hanem mert a csodaképességű, az ujjain keresztül elektromos kisüléseket produkáló Michal és alkalmi ismerőse, Zita (Dorota Nvotová) kelletlenül tapasztalják: az életmentő (?!) gumi (amelyet lehet, hogy éppen édesanyja minőségellenőrzött) használat közben elszakad. Ezek után változik a tét: az élet-halál kérdése már nem a kondom, hanem a védekezés következő fokozata, a feljebb említett pirula lesz. Egy felelőtlen – érzelmek nélküli, unalomból, macsóságból lezavart – együttlét miatt beindul egy egész kozmosz, legalábbis ebben az abszurd komédiában. Őrült hajszával bejárjuk a degeneráltak kocsmájától hangos, a pornóstáb filmezésétől (ebben a meglehetősen ízléstelen jelenetben tűnik fel egy pillanatra Robert Rosenberg) erkölcstelen, és még sok ismeretlent rejtő kerekerdőt. Közben – filmes trükköket és animációt alkalmazva – bejárjuk a Teremtőt jelképező Lénnyel a vonat és autó ütközése során fejét vesztett kereszténydemokrata képviselő szellemének vaginán belüli hosszas reinkarnációját. S mivel a fejét vesztett szellem nem akar Zita méhében újrafoganni, transzcendens viszonyok közt testnedvek road movie-ja során ő is versenyt kezd futni a piruláért.

Sok mindent érint Milan Šteindler filmje, az említetteken kívül a bulvártévézés, szimbolikájával nemiségre utaló kvíz- és talk show-jait, mi több, a rendőrség nem éppen lényegre összpontosító munkáját, de mindezt és mindent eltúlzott, őrült viszonyok közt előadva, abszurd vígjátéki tálalásban kell elképzelni. A felvetett témák azonban – még ha néha idegesítően nehézkes formában nyilvánulnak is meg – így is komoly dolgokról gondolkoztatnak el. Az Élet-halál kérdésének fogyasztása ízlés kérdése. Abszurdra hangolódva emészthető – keserű pirula.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?