Szabadság és szépség

Somorja. Nagy utat tettek meg azok a műalkotások, amelyek Szlovákia volt USA-beli nagykövete, Martin Bútora, valamint felesége, Zora Bútorová jóvoltából szombattól lesznek láthatók az At Home Galleryben. Bár a festmények, fotók, objektek Washingtonból érkeztek Somorjára, nem külföldi, hanem hazai képzőművészek munkái.

Somorja. Nagy utat tettek meg azok a műalkotások, amelyek Szlovákia volt USA-beli nagykövete, Martin Bútora, valamint felesége, Zora Bútorová jóvoltából szombattól lesznek láthatók az At Home Galleryben. Bár a festmények, fotók, objektek Washingtonból érkeztek Somorjára, nem külföldi, hanem hazai képzőművészek munkái. Egy olyan kiállításon kaptak helyet, amelyet 1999-től 2003-ig a washingtoni nagykövetségen tekinthettek meg az oda látogatók. Maga a tárlat szokatlan körülmények között született meg. Amikor ugyanis Martin Bútora megérkezett Washingtonba, hogy elfoglalja hivatalát, meglepődve tapasztalta: a nagykövetség helyiségeinek falait a szocialista realizmus jegyében született, nem éppen kiváló műalkotások díszítik. Felkérte hát Zuzana Bartošová művészettörténészt, állítson össze egy válogatást, amelyben olyan jelentős szlovákiai képzőművészek szerepelnek alkotásaikkal, akik a múlt rendszerben nem igazán juthattak szóhoz, és a „nem hivatalos” képzőművészetet képviselték; sokan közülük nem is a képzőművészetet űzték fő foglalkozásként, hanem valamilyen civil szakmával keresték a kenyerüket, később pedig a Mečiar-érában sem tartoztak a „hivatalos kedvencek” közé. Zuzana Bartošová örömmel eleget tett a felkérésnek, hiszen évek óta azon fáradozik, hogy – mint mondja – a szocialista giccsel megfertőzött közönség figyelmét napjaink képzőművészetének igazi értékeire irányítsa. Munkája azonban ezzel nem fejeződött be. A „nem hivatalos” szlovákiai képzőművészek munkái – köztük magyar művészek is vannak – ugyanis nem várt sikert arattak a tengerentúlon. Martin Bútora és Zuzana Bartošová kurátor ezért úgy döntöttek, érdemes további darabokkal bővíteni a gyűjteményt. A bemutatott anyag a Freedom and Beauty (Szabadság és szépség) címet kapta. Miután idén Martin Bútora befejezte diplomáciai szolgálatát, úgy gondolta, érdemes lenne a hazai közönséget is megismertetni a nagykövetségi gyűjteménynek legalább egy részével. Somorjára többek között Bartusz György, Németh Ilona, Rónai Péter, Stano Filko, Július Koller, Vladimír Kordoš műterméből került egy-egy alkotás. A megnyitó szombaton 18 órakor lesz a zsinagógában. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?