Stasi-tiszt vitte haza az Európa Filmdíjat

A 19. Európa Filmdíj-átadáson a legjobb film díjával a Das leben der anderen című, a kommunista Kelet-Németországban játszódó alkotást tüntették ki. Pedro Almodóvar Volvere öt díjat kapott, mi pedig a legjobb rövidfilm díjának örülhetünk, melyet Kenyeres Bálint vitt haza Before Dawn című munkájáért.

A 19. Európa Filmdíj-átadáson a legjobb film díjával a Das leben der anderen című, a kommunista Kelet-Németországban játszódó alkotást tüntették ki. Pedro Almodóvar Volvere öt díjat kapott, mi pedig a legjobb rövidfilm díjának örülhetünk, melyet Kenyeres Bálint vitt haza Before Dawn című munkájáért.

December 2-án Varsóban adták át tizenkilencedszer az Európa Filmdíjat, melyet az Európai Filmakadémia 1700 tagjának szavazatai alapján osztottak ki. Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a német Das leben der anderen (Mások élete) című alkotás nyerte el a legjobb film díját és a legjobb férfi színész díját is. Florian Henckel von Donnersmarck drámája a 80-as évek elejének Kelet-Berlinjében játszódik, és egy művészpár megfigyelésével megbízott Stasi-tisztről (Ulrich Mühe) szól, aki munkája során sajátos lelki kapcsolatot alakít ki megfigyelése tárgyaival. Az alkotás, amely a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte, májusban 7 Lola-szobrot söpört be a Német Filmdíjon, és világszerte nagyon kedvező kritikai visszhangot kapott. Ha a legfontosabb díjat nem is kapta meg, a legtöbb elismeréssel mégis Pedro Almodóvar nagy Oscar-esélyesnek tartott Volvere távozott a díjkiosztóról. Almodóvart a legjobb rendezés díjával, a főszerepet játszó Penélope Cruzt pedig a legjobb színésznő díjával tüntették ki. A filmet fényképező José Luis Alcaine a legjobb operatőr díját megosztva kapta Barry Ackroyddal, aki a Felkavar a szél című Ken Loach-film operatőre volt. Alberto Iglesias a legjobb zeneszerző díját vitte haza, a film ötödik elismerése pedig a közönségdíj volt.

EURÓPA FILMDĺJ 2006

Legjobb film: Das leben der anderen (Florian Henckel von Donnersmarck)

Legjobb rendező: Pedro Almodóvar (Volver)

Legjobb színésznő: Penélope Cruz (Volver)

Legjobb színész: Ulrich Mühe (Das leben der anderen)

Legjobb operatőr: Barry Ackroyd (Felkavar a szél), José Luis Alcaine (Volver)

Legjobb forgatókönyv: Florian Henckel von Donnersmarck (Das leben der anderen)

Legjobb zeneszerző: Alberto Iglesias (Volver)

Életműdíj: Roman Polanski

A legjobb művészeti teljesítmény: Pierre Pell és Stéphane Rozenbaum a La science des reves (Michel Gondry) látványtervéért

Az év felfedezettje: 13 (Tzameti) (Gela Babluani)

Az európai filmkritikusok díja (Fipresci-díj): Le amants reguliers (Philippe Garrel)

Legjobb dokumentumfilm: Die grosse stille (Philip Gröning)

Legjobb rövidfilm (UIP-díj): Before Dawn (Kenyeres Bálint)

Kiemelkedő európai teljesítmény a világ filmművészetében (Screen International-díj): Jeremy Thomas

Közönségdíj: Volver

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?