Somorja visszapolgárosodása

A fő cím első olvasásra talán furcsának tűnhet, pedig pontosan fejezi ki a tényeket. Somorja ugyanis sok évtizeddel ezelőtt már polgári város volt. Ebben a felső-csallóközi kisvárosban az elmúlt század első évtizedeiben két újság jelent meg. Messze földön híres volt múzeuma és dalárdája is.

A fő cím első olvasásra talán furcsának tűnhet, pedig pontosan fejezi ki a tényeket. Somorja ugyanis sok évtizeddel ezelőtt már polgári város volt. Ebben a felső-csallóközi kisvárosban az elmúlt század első évtizedeiben két újság jelent meg. Messze földön híres volt múzeuma és dalárdája is. Itt élt és alkotott Tallós-Prohászka István festőművész, akinek életművét mostanság már csak kevesen tartják számon szülővárosában. Pedig emlékét legalább egy utcanév őrizhetné. Itt is – ahogy sok más dél-szlovákiai településen is – a jogfosztottság évei után újra felpezsdült a kulturális élet. A helyi színjátszók közül Konrád József, továbbá Sipos Ernő és Jenő a Magyar Területi Színház alapító tagja lett, Cséfalvay Katalin pedig a kassai színházba került. Az újabb évtizedeket a Híd Vegyeskar és a több táncos nemzedéket felnevelő Csalló Népművészeti Együttes és a Csali gyermektánc-csoport fémjelzi. Társadalmi összefogás révén jött létre a régió tárgyi és szellemi értékeit bemutató Honismeretei Ház, magánkezdeményezés eredményeként pedig a helyi zsinagóga épült újjá, ahol immár évek óta az At Home Galery országos, nem ritkán pedig nemzetközi visszhangot kiváltó kiállításokat és hangversenyeket rendez. Színvonalas szakmai munkával gazdagították és gazdagítják sok ezer fiatal értékrendjét a helyi Németh-Šamorínsky István Művészeti Iskolában.

Holnap minden bizonnyal új fejezet kezdődik a kisváros kulturális életében. Ugyanis a helyi öntudatos polgárok merészet és nagyot gondoltak: holnap este fél nyolckor a helyi katolikus templomban felcsendül Bruckner szimfonikus zenekarra írt nyitánya, majd Gounod Szent Cecília miséje. Közreműködik a hollandiai Festivalkoor, a csehországi Slavík Vegyeskar, a németországi Euroregio Szimfonikus Zenekar és természetesen a vendéglátó Híd Vegyeskar. Önerőből és számos támogató – köztük a pozsonyi kulturális tárca, az Illyés Közalapítvány, a Transpetrol és Hideghéty Ferenc – segítségével és sok önzetlen szervező segítségével válhat valósággá a sokáig dédelgetett álom. Somorja ezzel a rendezvénnyel visszatér polgári gyökereihez, amelyek tulajdonképpen sosem haltak el. A polgárosodás egyik jele ugyanis az, amikor helyi összefogással jelentős közösségi rendezvényt szerveznek, amely egyúttal fontos társadalmi esemény is. A holnapi hangverseny az előjelek szerint ilyen lesz. A fővédnöki tisztet Bugár Béla, a parlament alelnöke vállalta. (-y-f)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?