Puskás tanítványa a Fradi ellen

VargaBarnabás.Anderlecht

A labdarúgó Európa-liga főtáblájának második fordulójában, csütörtök 18.45-től a legnehezezebb ellenfelével, a Tottenham Hotspur csapatával mérkőzik a Ferencváros a Groupama Arénában.

Mindkét csapat egy 3:0-s győztes rangadóval hangolt a hétvégén, de míg a magyar bajnok éllovas hazai pályán nyert a Puskás Akadémia ellen, addig a Spurs az Old Traffordon győzte le a Manchester Unitedet. Bár a Vörös Ördögök már közel sem képviselnek olyan szintet, mint 10-15 évvel ezelőtt, egy ilyen siker minden bizonnyal jót tesz a szezont hullámzóan kezdő Tottenham játékosainak. Úgy tűnik, jó formába lendült Ange Postecoglou csapata, hiszen legutóbbi négy tétmérkőzését megnyerte és mindössze két gólt kapott. Az angolok ráadásul egy héttel ezelőtt az Európa-ligában is 3:0-ra győztek a Qarabag ellen úgy, hogy már a 8. percben emberhátrányba kerültek Radu Dragusin kiállítása miatt.

Érdekesség, hogy a Tottenham görög származású ausztrál menedzsere abban a South Melbourne Hellasban játszott 1984 és 1993 között, amelynek edzője két évig Puskás Ferenc volt. Kettőjük legnagyobb közös sikere az 1990-es kupagyőzelem és az egy évvel későbbi ausztrál bajnoki cím volt. Egy dokumentumfilmből kiderült, hogy Postecoglou egyik legkedvesebb fényképe éppen az, ahol ketten emelik magasba a bajnoki trófeát a magyar edzővel. A játékos és mentora között ráadásul szoros kapcsolat alakult ki, hiszen Puskás nem beszélt jól angolul, annál inkább görögül, így a védő tudott fordítani edzőjének. A Tottenham trénere ráadásul azt is elmondta, hogy a „Száguldó Őrnagy” taktikailag is hatással volt rá, és a támadó szélső védők ötletét tőle merítette. Igaz, manapság már a saját arcára formálta a védelem két oldalán helyet foglaló játékosokat, és támadásban inkább középre húzódva használja őket. Ez ugyan nem teljesen újdonság az utóbbi évek trendjeit figyelembe véve, ám a Spurs szélső védői sokszor nem a védekező középpályások helyét veszik át támadásépítéskor, hanem előttük helyezkednek, erre pedig alaposan fel kell készülnie Pascal Jansennek és csapatának.

Ami a zöld-fehéreket illeti, bár az NB I-ben 6 mérkőzésen mindössze 2 gólt kaptak, de nemzetközi porondon már nem tűnik ennyire stabilnak a védelem. Az Anderlecht elleni 2:1-es vereség alkalmával Botka Endre tűnt a leggyengébb láncszemnek, igaz, a magyar válogatott jobbhátvéd a középpályásoktól sem kapott túl sok támogatást, ha a belgák szélsői rávezették a labdát. A helyére beálló Stefan Gartenmann viszont a mérkőzés hajrájában és a Puskás ellen is megbízható teljesítményt nyújtott ezen a poszton, bár ő eredetileg belső védő. Ennek ellenére nem lenne meglepő, ha ő kezdene jobbhátvédként, hiszen a hétvégén Botka nem volt ott a meccskeretben, valamint az MTK ellen fejsérülést szenvedő Cebrail Makreckis ugyan már teljes értékű edzésmunkát végez, de még nem biztos, hogy ott lehet a kezdőben.

„A Tottenham nem egy tipikus brit csapat, sokkal modernebb a stílusa, képesek arra, hogy hátulról felépített akciókat vezessenek, és magas labdabirtoklással játszanak. Tudjuk, hogy többször is félterületből adják be a labdákat, és nem az alapvonaltól érkeznek csak beívélesek. De nem gondolom, hogy különösebben fel kéne készülnöm a beadásokra, ha olyan a labda, akkor jönni fogok. Tudom, hogy az egyes szituációkban mi a dolgom” – beszélt az ellenfél játékstílusáról a szerdai meccsfelvezető sajtótájékoztatón Dibusz Dénes.

„Londonban születtem, úgyhogy szimpatizálok az angol csapatokkal, így a Tottenhammel is. Ez a meccs számunkra egy különleges lehetőség, és most teljes mértékben arra fókuszálok, hogy minél jobb eredményt érjünk el. Ők lesznek az eddigi legerősebb csapat, akivel játszunk, de nem változtattunk a felkészülésen, ugyanúgy edzünk, ahogy mindig. Rendre igyekszünk megtalálni az ellenfelünk gyengeségeit, ez most sem volt másképp, megpróbáljuk kihasználni ezeket” – válaszolta az újságíróknak Pascal Jansen, a Ferencváros vezetőedzője.

A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti, a játékvezető a horvát Igor Pajac lesz, a VAR-szobában pedig honfitársa, Mario Zebec dönt majd.

Európa-liga

Főtábla, 2. forduló, a csütörtöki program

18.45: RFS Riga–Galatasaray, Ferencváros–Tottenham, Maccabi Tel-Aviv–Midtjylland, Olimpiakosz–Braga, Qarabag–Malmö, Real Sociedad–Anderlecht, Lazio–Nice, Slavia Praha–Ajax, Hoffenheim–Dinamo Kijev;

21.00: Bilbao–Alkmaar, Besiktas–Frankfurt, Porto–Manchester United, Twente Enschede–Fenerbahce, Plzeň–Ludogorec Razgrad, Elfsborg–AS Roma, PAOK Szaloniki–FCSB, Saint-Gilloise–Bodö/Glimt, Glasgow Rangers–Lyon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?