Sirály idegen világban szerzett tudással

Pozsony. A Pozsonyi Táncszínház holnap, majd 23-án és 24-én este nyolc órakor az Aréna Színházban tartja új, Sirály című multimediális előadásának szlovákiai premierjét.

A tudást csipegető sirály Pozsony. A Pozsonyi Táncszínház holnap, majd 23-án és 24-én este nyolc órakor az Aréna Színházban tartja új, Sirály című multimediális előadásának szlovákiai premierjét.

A darabot a keleti és a nyugati vallástörténetben egyaránt jártas amerikai irodalmár, mitográfus, Joseph Campbell legismertebb, 1949-ben írt The Hero with a Thousand Faces (Az ezerarcú hős) című könyve ihlette.

E multimediális táncszínházi előadás, amely a Pozsonyi Táncszínház ötödik évadjának első bemutatója, s amely Robert Meško ötlete alapján készült, a titkok ősi mitikus nyelvét fordítja át a mozgás, a modern tánc nyelvére, amelyet a zene, valamint a videoművészet egészít ki, és amelyet a számítógépes animáció egészen az absztrakt kifejezésbe visz el.

Az előadás zenéjét Maxim Franke orosz–német származású zeneszerző, a Frankfurt Balett munkatársa komponálta, koreográfusai pedig Peter Mika és Olga Cobos.

A Sirály – amelynek semmi köze Csehov Sirályához – a mitológiai hős útjának, az ember tudás iránti vágyának, az értelem megszerzéséért folytatott küzdelemnek, az emberi elme és szellem építésének mitikus kifejezése.

A darab három képben – Útra kelés, Beavatás, Hazatérés – jeleníti meg a Sirály útját, aszerint osztva az eseménybonyolítás ívét, ahogy Campbell is teszi az előadás alapjául szolgáló művében. Campbell könyvében azt állítja, hogy a különböző mitológiák hőstörténetei egyetlen monomítoszt, a hős útra kelését, beavatását és hazatérését mesélik el – ezt teszi a Pozsonyi Táncszínház előadása is.

„Campbell könyve egy nagyon idealista történetet mond el a mitikus hősről” – nyilatkozta Peter Mika táncos-koreográfus. A pozsonyi előadásban e hős, aki sirály képében jelenik meg, másképp képzeli el az életet, mint a vele szoros kötelékben élő társai, ezért elhagyja a közösséget, amelyhez tartozik.

A szabad – társaitól immár nem függő – Sirály megérkezik az álmok birodalmába, ahol találkozik egy nagy tudású idegennel, aki tanára lesz, és tudással vértezi fel őt. A tapasztalatszerzés után hazatér, s ő lesz a tanító, a mester, aki tudásával közössége felemelkedését segíti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?