Sikerekben gazdag évtized áll mögöttük

Pozsony. A napokban tartotta évi közgyűlését Klarissza utcai székhelyén a Mercurius Társadalomtudományi Kutatócsoport.
A közgyűlés programjának fontosabb pontjai közé tartozott a csoport 2001. évi tevékenységéről tartott beszámoló.

Pozsony. A napokban tartotta évi közgyűlését Klarissza utcai székhelyén a Mercurius Társadalomtudományi Kutatócsoport.

A közgyűlés programjának fontosabb pontjai közé tartozott a csoport 2001. évi tevékenységéről tartott beszámoló. Gyurgyík László titkár megállapította, hogy a csoport 2001-es működésének feltételeit a 2000-ben megpályázott támogatások biztosították. A 2000-es évben az Illyés Közalapítványhoz négy pályázatot nyújtott be a Mercurius. Az elsőben hét kutatási tervezethez kért támogatást. Ezek a következők voltak: Lanstyák István-Menyhárt József: A hivatali kétnyelvűség néhány aspektusa két szlovákiai magyar településen; Gyurgyík László: Asszimilációs folyamatok a szlovákiai magyarság körében; Simon Szabolcs: A szlovákiai magyar írott sajtó nyelve; Vadkerty Katalin: A csehszlovák–magyar kiegyezés 1948 után; Sándor Anna-Presinszky Károly: A Nyitra vidéki magyar nyelvjárások atlasza; Kiss József: A szlovákiai magyar kisebbség a csehszlovákiai reformfolyamatokban (1968– 1969); Vančóné Kremmer Ildikó– Bergendy Mónika: A szlovákiai magyar iskolai kétnyelvűség jellemzői. További két pályázatban a kutatócsoport a szervezési és dologi kiadásokra, illetve az infrastruktúra bővítésére és kiegészítésére kért támogatást. A következő, az Oktatásügyi Minisztériumhoz benyújtott pályázatban a megjelölt kutatásokhoz, illetve egyebekre kért a csoport kiegészítő támogatást.

A 2001-es évben szintén pályázott a Mercurius az Illyés Közalapítványnál. A kutatási pályázatban hét tervezet szerepel: Lanstyák István: A nyelvi érintkezések alapkérdései; Gyurgyík László: A szlovákiai magyarság demográfiai változásai, valamint társadalom- és településszerkezetének alakulása a 2001-es és a korábbi népszámlálási adatok alapján; Popély Árpád: Csehszlovákia nemzetiségi politikája 1944–49-ben és annak hatása a felvidéki magyar nyelvterület etnikai összetételének alakulására; Vadkerty Katalin: A csehszlovák-magyar kiegyezés 1948 után; Kocsis Aranka: Értékváltozások a hagyományos parasztcsaládban; Sándor Anna–Presinszky Károly: A Nyitra vidéki magyar nyelvjárások atlasza; Vančóné Kremmer Ildikó–Bergendy Mónika: A szlovákiai magyar iskolai kétnyelvűség jellemzői.

A titkári beszámolót az egyes témavezetők felszólalásai követték a befejezett és a jelenleg folyó kutatómunkáról, majd terítékre került a csoport 2002. évi munkatervjavaslata. Ezután a szintén Mercurius-tag Kocsis Aranka néprajzkutató a kéziratok megjelentetésének jelenlegi lehetőségeit ismertette. Szarka László vezetőségi tag a kutatási tevékenységek hazai és külföldi támogatásának, illetve más intézetekkel folyó közös kutatások szervezésének a lehetőségeit taglalta.

Egyebek mellett az is elhangzott, már tíz év múlt el azóta, hogy a Pozsonyban tevékenykedő kutatók egy kis csapata polgári társulásként bejegyeztette a tudományos kutatómunka végzésére létrejött Mercurius Társadalomtudományi Kutatócsoportot. E jubileum alkalmából a csoport egy tudományos konferencia megrendezését tűzte ki célul, melyre a tervek szerint az év végén kerül sor. Az elmúlt, sikerekben gazdag évtized – melyet a Mercurius maga mögött tudhat – eredményeinek összefoglalását, illetve az ülésen elhangzott előadásokat a Mercurius egy reprezentatív kiadványban jelenteti meg. A közgyűlés határozati javaslat ismertetésével és elfogadásával zárult. (M-cs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?