Sapere aude

Sapere aude, avagy használd az eszed! – Immanuel Kant mondását választotta lemeze címéül a hazai punkszíntér jeles somorjai képviselője, a Konflikt zenekar. „Legyen bátorságod a saját eszed használni!” – mondta anno a német filozófus.

Sapere aude, avagy használd az eszed! – Immanuel Kant mondását választotta lemeze címéül a hazai punkszíntér jeles somorjai képviselője, a Konflikt zenekar. „Legyen bátorságod a saját eszed használni!” – mondta anno a német filozófus. A lemez szövegvilága tükrözi is ezt az elgondolást, de ne szaladjunk nagyon a dolgok elébe. Elöljáróban fontos leszögezni, hogy az öt év szünet után megjelent legújabb Konflikt-albumot teljesen új társasággal vette fel Jury. Mégpedig: Jury – ének, gitár, Maťo Ferenčík – gitár, vokál, Kristián Kadlečík – basszusgitár, Lojzo Horník – dob, vokál. Bár a két gitár összjátéka súlyosabbá, teltebbé tette a hangzást, a lemez mégsem lett metálosabb. Sőt! Nagyrészt elmaradtak a régi, tipikus „jurys” riffek. A basszusgitáros is teljesen új színt hozott a zenébe. Ez mindjárt az Intróban nyilvánvalóvá válik, ahol megereszt egy ügyes basszusszólót, de több dalban is megvillantja tudását. Egyébként nem tudom, megfigyelte-e valaki, hogy Jury mennyire szereti az intrókat – mind a lemezek, mind az egyes számok elején. Szerencsére az új album dalainak elejéről már lemaradtak ezek a felesleges sallangok. Zeneileg eléggé változatos a kínálat, a szokásos „tekeréstől”, a laza ska-ritmusokig minden. Gyakran egy számon belül is. A hangszerelés is megér néhány szót, bár ez az előző lemezen is jól el volt találva. Szájharmonika, rézfúvósok, tangóharmonika, sőt citera színesíti a zenei palettát. Van még valami, amiben nagyon jó a Konflikt: a fülbemászó dallamú kórusok dolgában. Ebben a legjobb brit oi-hagyományokat viszik tovább. A szövegvilág sajnos a szokásos témákat hozza – háború, környezetszennyezés, politikusok, drogok, elidegenedés stb. Véleményem szerint a zenekarnak a személyes témák állnak jobban (Rebel, Maroško). Nem kéne mindig komolykodni, „világmegváltani”, görcsölni. Kivétel a Vzor (1 és a Vzor ( 2, különösen ez utóbbi telitalálat. Hangulata Viszockijt idézi. Ez köszön vissza a Láska z parku című szerzeményben is, talán abban még erősebben. Számomra ez a dal jelenti a cédé csúcspontját. Ez a lemez a Konflikt együttes eddig legjobban sikerült albuma, amit nagyon igényes grafikájú borítóban vehet kézbe a hallgató.

Július 21–22-én rendezi meg a Konflikt frontembere a Punk Island fesztivált. Ma az angol Toy Dolls lesz a fő attrakció. A trió a 70-es évek végétől nyomja vidám, gunyoros hangvételű punkzenéjét. (-la-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?