Sam Smith mindent vitt

<p>Tegnapra virradóra kiosztották Los Angelesben a Grammy-díjakat. Az est abszolút győztese Sam Smith volt, akit hat kategóriában jelöltek és négy díjat zsebelt be, de jól teljesített Beyoncé és Pharrell Williams is, ők fejenként három-három trófeával távoztak. A legnagyobb meglepetést Beck okozta.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A gála tévéközvetítésén 23 produkciót láthattak a nézők. A sort az AC/DC nyitotta új számával, és a régi Chris Slade-del a dobok mögött, aki visszatért a zenekarba. A két legemlékezetesebb pillanat a Rihanna-Kanye West-Paul McCartney trió FourFiveSeconds című száma, illetve Beyoncé nagy átéléssel prezentált gospelldala volt. A papírforma szerint az év albuméért járó szobrocska az amerikai dívának járt volna, ám azt Beck kapta a Morning Phase-ért (teljesen megérdemelten), ráadásul az év rock albumának díja is a visszatérő zenészé lett. A nagy Beyoncé-rajongó, Kanye West ezen annyira felháborodott, hogy a 2009-es incidenshez hasonlóan ismét felrohant a színpadra, hogy jelezze, kinek szurkolt. De végül szó nélkül levonult, csak később, riportereknek fejtette ki a véleményét kreativitásról, színvonalról és az amerikai zenei szakmáról.

Fura döntések

A Grammy-díjak odaítéléséről összesen 12 ezer szakember dönt, akik a zenészeket, producereket, hangmérnököket tömörítő National Academy of Recording Arts & Sciences egyesület tagjai. A nemzetközi szaksajtóban egyre gyakrabban jelennek meg olyan észrevételek, hogy az Akadémia már nem képes lépést tartani az új trendekkel és az egyes műfajok fejlődésével. Főleg a rap- és rockzenei kategóriákban születnek furcsa döntések, idén például a filmsztár, Jack Black paródiaduója, a Tenacious D kapta A legjobb metálelőadás díját, olyanok mellett, mint az Anthrax, a Mastodon vagy a Motörhead. Mivel ez az egyetlen metálkategória e nemes viadalon, sem albumokért, sem dalokért nem adnak külön díjat, az idei döntést a zsáner arcul csapásának tekintjük. Annál is inkább, mivel a Tenacious D a legutóbbi jelölésekor a comedy kategóriába került.

A legjobb kortárs urbánus album kategóriának tulajdonképpen magába kellene foglalnia az összes olyan stílust, amely az angolszász országokban élő, főleg feketékből álló kisebbségektől származik, a hiphoptól a soulon át egészen a karibi zenékig. Minden tiszteletünk Pharrell Williamsé, de kissé fura, hogy épp ő kapta ezt a szobrocskát a Happy-ért.

Reggae kategóriában ugyanaz a helyzet, mint a metál esetében: egyetlen díjat adnak át, mégpedig a legjobb reggae-albumért. Ez Ziggy Marley (a nagy Bob Marley legtehetségesebb fiúgyermeke) Fly Rasta című lemeze lett, amely már közelebb áll a popzenéhez, mint a reggae-hez, a tavalyi év legizgalmasabb korongjai pedig szerintünk fel sem kerültek a jelöltlistára.

Az est királya

A legjobb új előadó a mindössze 22 éves Sam Smith, aki tavalyi albumáért is kapott egy díjat, a Stay With Me pedig az év dala és az év felvétele lett. (Előbbivel a komponisták munkáját ismerik el, utóbbival a hangmérnökökét és a producerekét.) Ez azért is érdekes, mert egy hónappal ezelőtt még félő volt, hogy a fiatal brit énekes „az év lopásával” vonul be a történelembe. A Stay With Me refrénje ugyanis figyelemre méltó hasonlóságot mutat Tom Petty 1989-es I Won't Back Down című dalával. Végül nem lett per a dologból, Sam Smith ugyanis társszerzői címmel és ennek megfelelő jogdíjrészesedéssel kompenzálta a veterán amerikai rockert. (Petty jól járt: a kislemezből világszerte közel négymillió példányt adtak el. A minap pedig egyszerű zenei balesetnek nevezte a történteket.)

Említsük még meg a fiatal brit énekes remek köszönőbeszédét. Amikor már negyedszer ment fel a színpadra, a dalait inspiráló exének üzenve csak ennyit mondott: „Összetörted a szívemet, és most van négy Grammym”.

A Stay With Me egyértelműen az Adele-féle érzelmes vonalat követi, Sam Smithre többen is mondták már, hogy ő Adele férfi verziója, aki ismét eladja az amerikaiaknak saját találmányukat, a soulzenét. A dalból több változat is készült, a Darkchild-félét díjazták, amely egyébként az All About That Bass, a Chandelier, a Shake It Off és a Take Me to Church című számokkal volt versenyben. A magunk részéről ezek közül minimum kettőt izgalmasabbnak tartunk, mint a győztes dalt.

Beyoncé, a verhetetlen

Ha Sam Smith volt az est királya, akkor Beyoncét a királynői cím illeti meg. Idén három szoborral gazdagíthatta Grammy-gyűjteményét. A még mindig csak 33 éves énekesnő, Beyoncé a legtöbbször jelölt női előadó a Grammy-díj ötvenhét éves történetében. Eddig 53 jelölést kapott, és 20 szobrocskája van otthon. Az év albuma díj azonban egyelőre hiányzik a gyűjteményéből, ezért is hitték sokan, hogy idén végre azt is megkapja.

Obama üzenete

Tavaly az azonos neműek házasságkötésének elismeréséért, idén pedig a nemi erőszak és a családon belüli erőszak ellen emeltek szót a díjátadó gálán. (Hat évvel azután, hogy Chris Brown alaposan helyben hagyta barátnőjét, Rihannát, történetesen éppen a Grammy-gála éjszakáján. Szó ami szó, előbb is eszükbe juthatott volna ez a téma. Brown egyébként az egyik kategória jelöltjeként ott volt az idei díjátadón.) Obama elnök üzenetében arról beszélt, hogy a művészek nagyon tudnak hatni a közvéleményre, így módjukban áll befolyásolni az emberek gondolkodását. Arra kérte a zenészeket, vegyék rá rajongóikat, hogy álljanak a bántalmazás felszámolásának ügye mellé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?