RÖVIDEN

Ozsvald Árpád-emlékszobát adnak át
Nemesoroszi. Ozsvald Árpád emlékszobájának és emléktáblájának ünnepélyes átadására kerül sor holnap 13 órakor szülőfalujában, a Lévai járásbeli Nemesorosziban (Kukučínov).

Ozsvald Árpád-emlékszobát adnak át

Nemesoroszi. Ozsvald Árpád emlékszobájának és emléktáblájának ünnepélyes átadására kerül sor holnap 13 órakor szülőfalujában, a Lévai járásbeli Nemesorosziban (Kukučínov). A Madách-díjas költő, műfordító, aki a Hét című hetilapnak három évtizeden keresztül volt munkatársa, öt évvel ezelőtt hunyt el. Az ünnepségen pályatársa, Duba Gyula József Attila-díjas író idézi fel a „szelíd hangú költőként” ismertté vált Ozsvald Árpád munkásságát és alakját. (ú)

Munkácsy képei Esztergomban

Esztergom. Május elejétől Esztergomban vendégeskedik a Magyarországot járó Munkácsy-kiállítás; a régi Vármegyeházán a Pákh-gyűjtemény képei mellett látható lesz a szeged-csanádi püspökség gyűjteményéből Munkácsy Corpus című alkotása is, melyet a nyilvánosság eddig kevéssé ismerhetett. Munkácsy Mihály 30 képét láthatja majd a közönség május elejétől egészen július 20-ig. A Pákh-gyűjteményre alapuló kiállítás Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Békéscsaba, Szolnok, Csíkszereda, Munkács, Eger és Kecskemét után érkezik Esztergomba. (mti)

Magyar filmek Hongkongban

Hongkong. Tarr Béla legújabb filmjét, A londoni férfit a rendező jelenlétében vetítik a napokban a hongkongi filmfesztiválon, a mustrán Fliegauf Benedek Tejút című alkotását és Bollók Csaba rendezését, az Iszka utazását is bemutatják. Ázsia legnagyobb nemzetközi mozgóképes seregszemléjén Master Class címmel mutatják be 12 elismert európai alkotó egy-egy új filmjét, többek között Peter Greenaway, Eric Rohmer, Alekszandr Szokurov, Ken Loach, Werner Herzog és Tarr Béla alkotásait. (mti)

„Sátáni versek” rendőri őrizettel

Potsdam. Rendőri őrizet mellett volt az ősbemutatója Salman Rushdie Sátáni versek című regénye színpadi változatának vasárnap a németországi Potsdamban. A rendőri őrizetet azért határozták el, mert 1989-ben Khomeini imám iráni vallási vezető fatvát, azaz halálos ítéletet mondott ki a szerzőre, amiért, úgymond, megsértette az iszlámot. „Minden rendben ment” – foglalta össze Rudi Sonntag, a potsdami rendőrség szóvivője az előadás végén. A négyszáz főnyi közönség többsége élénk tapssal jutalmazta a három és fél óra hosszat tartó előadást, jóllehet a függöny legördülése után egyesek beismerték a jelen levő újságíróknak, hogy „unalmasnak” találták. A bonyolult, tudományos és allegorikus előadás – Uwe Eric Laufenberg és Marcus Mislin alkotása – szemmel láthatóan arra törekedett, hogy hűségesen jelenítse meg a regényt. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?