RÖVIDEN

Százéves a Nyugat
Komárom. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a Selye János Egyetem 2008. március 28-án (pénteken) 14 órai kezdettel kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik meg a huszadik századi magyar irodalom meghatározó szellemi műhelyének, a Nyugat folyóiratnak százéves évfordulójáról.

Százéves a Nyugat

Komárom. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a Selye János Egyetem 2008. március 28-án (pénteken) 14 órai kezdettel kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik meg a huszadik századi magyar irodalom meghatározó szellemi műhelyének, a Nyugat folyóiratnak százéves évfordulójáról. A centenárium kapcsán megrendezésre kerülő folyóirat-találkozón Tőzsér Árpád és Bárczi Zsófia tart előadást, a kerekasztal-beszélgetést Németh Zoltán vezeti. Ezen a főszerkesztők és szerkesztők által képviselt alábbi fórumok vesznek részt: Alföld, Bárka, Élet és Irodalom, Eruditio-Educatio, Forrás, Fórum Társadalomtudományi Szemle, Gömörország, Irodalmi Szemle, Jelenkor, Kalligram, Magyar Műhely, Műhely, Palócföld, Partitúra, Prae, Rovart, Szőrös Kő, Tiszatáj. Helyszín: Selye János Egyetem, Danubius Center – Hradná 2., Komárom. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. (szmit)

Elhunyt Paul Scofield

London. Nyolcvanhat éves korában dél-angliai otthonában elhunyt Paul Scofield világhírű angol színész, az Egy ember az örökkévalóságért című film főszereplője. A művész leukémiában szenvedett. Scofield a 20. század legnagyobb Shakespeare-színészei közé tartozott, akit játéka és főleg rendkívüli orgánuma miatt gyakran emlegettek egy sorban Sir Laurence Olivier-vel. Filmen is eljátszotta egyik legsikeresebb szerepét, a Lear királyt. A Robert Bolt által Sir Thomas Moore-ról, a nagy filozófus-államférfiról, az Utópia című mű szerzőjéről írt darabot, az Egy ember az örökkévalóságért című színművet éveken át játszotta színházban Londonban és a Broadwayn egyaránt, majd 1966-ban ő kapta a Fred Zinnemann által megfilmesített változat címszerepét is. 1967-ben megkapta a legjobb férfi alakítás Oscar-díját. (mti)

Szenzációs Berzsenyi-kéziratok

Budapest. Berzsenyi Dániel mintegy százoldalnyi kézirata, versfogalmazványok, családi levelek kerültek a Petőfi Irodalmi Múzeum kézirattárába. A dokumentumok szenzációs műkincsek?nek számítanak, köztük Berzsenyi mintegy 12 verskézirata is. Egyebek mellett előkerült a Poesis hajdan és most című költemény ötödik versszaka, amely így e mű egyetlen eredetiben olvasható része, a vers ugyanis kizárólag a Döbrentei Gábor nevéhez köthető első életműkiadásban maradt fenn. Az újabb kritikai kiadásokon dolgozó Fórizs Gergely hangsúlyozta: az előkerült írások sokat segítenek abban, hogy egyes műveket a szerző eredeti szándéka szerint pontosítsanak. A kéziratokat a közönség április 3-ig láthatja a Petőfi Irodalmi Múzeumban. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?