RÖVIDEN

Januárban jön a Plüssmaci
Pozsony. Jan Hřebejk új filmje, a Plüssmaci (Medvídek) januárban kerül a szlovákiai mozikba. A rendező három negyvenes férfi történetét meséli el, akiket diákkoruk óta barátság köt össze – az ő kapcsolatukról, házasságaikról és különböző titkaikról szól a film.

Januárban jön a Plüssmaci

Pozsony. Jan Hřebejk új filmje, a Plüssmaci (Medvídek) januárban kerül a szlovákiai mozikba. A rendező három negyvenes férfi történetét meséli el, akiket diákkoruk óta barátság köt össze – az ő kapcsolatukról, házasságaikról és különböző titkaikról szól a film. A kiváló cseh színészek –Tatiana Vilhelmová, Anna Geislerová, Jiří Macháček – mellett szlovák színészek is szerepet kaptak Hřebejk új mozijában, az egyik főszerepet például Roman Luknár alakítja. (ú)

Saját fesztivált szervez Kusturica

Saját nemzetközi filmfesztivált tart Emir Kusturica Szerbiában. Az 52 éves rendező a Kustendorf nevet adja fesztiváljának, amelyet a Mokra Gora hegység egy kis településén, Drvengradban tart 2008. január 14. és 21. között. A rendezvényre művészfilmeket és kezdő filmesek alkotásait hívta meg. A fővendég Nyikita Mihalkov lesz, az ő legújabb alkotásával, a Tizenkettő című filmmel nyitják meg a fesztivált. A meghívottak között van Fatih Akin német-török rendező, Cristian Mungiu román alkotó, az idei cannes-i fesztivál Arany Pálma-díjasa, valamint Eran Kolirin izraeli filmkészítő. A fesztiválon 12 ország filmes iskoláinak hallgatói, illetve alkotásaik versenyeznek az arany-, az ezüst- és a bronztojásért, amely Kusturica szerint a világmindenséget szimbolizálja. (mti)

A kultúrák közti párbeszéd európai éve

Prága. Az Európai Unió egyre inkább igyekszik hangsúlyozni a kultúra szerepét, annak hatását az egyénre és a társadalomra, s e gondolat jegyében 2008-at A kultúrák közti párbeszéd európai évének hirdette meg, melynek mottója így hangzik: Együtt a sokszínűségben. A multikulturális dialógus kezdeményezője az Európai Unió és annak tagállamai, valamint az európai polgári társulások. Az európai év költségvetése 10 millió euró – egyebek mellett tájékoztató kampányokat, felméréseket, valamint a kultúrák közti párbeszédet vizsgáló tanulmányokat finanszírozzák majd belőle. Az uniós projekt fő programjai a városi kultúrát, a populáris művészetet, a fiatalok bekapcsolódását a művészeti életbe, a migrációt, a különböző helyi kezdeményezések „cseréjét” állítják fókuszba. (čtk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?