RÖVIDEN

Meghalt Michel Serrault
Hetvenkilenc éves korában hosszú betegség után honfleuri otthonában elhunyt Michel Serrault neves francia színész.

Meghalt Michel Serrault

Hetvenkilenc éves korában hosszú betegség után honfleuri otthonában elhunyt Michel Serrault neves francia színész. Serrault, aki élete legnagyobb sikerét talán Az őrült nők ketrece című film meleg párjának tagjaként aratta, több mint 50 éves pályafutása során vígjátékban, bűnügyi történetekben és drámai művekben egyaránt remekelt. Gyakran bíztak rá gyanús figurákat, a Petiot doktor-ban például sorozatgyilkost személyesített meg, az Őrizet-ben perverz hajlamú közjegyzőt játszott. Hiteles volt ugyanakkor az Egy fecske nem csinál nyarat öreg parasztjaként, és A láp gyermekei vidéki életművészeként, de játszott öregedő szerelmest Jeanne Moreau partnereként Az öreg hölgy, aki a tengerben sétált című filmben. Háromszor tüntették ki a legmagasabb francia filmes elismeréssel, a César-díjjal. Sokan tartották egyfajta „kaméleonnak”, aki bármilyen figurába képes volt belebújni. (MTI)

Nemzetközi Anyanyelvi Tábor Győrött

Győr. Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Anyanyelvi Tábort, ahova Szlovákiából, Ukrajnából, Romániából és Szerbiából és érkeztek magyar fiatalok. A tábor célja a kezdetektől fogva az, hogy a határon túli, kisebbségben élő magyar nemzetiségű fiatalok magyarságtudatát erősítse. Ennek jegyében a tábor mintegy negyven résztvevője a tematikus kirándulások mellett néprajzi és népzenei előadásokat is hallhat olyan szakemberektől, mint Barsi Ernő népzenekutató, Perger Gyula néprajzkutató és Kakuk János néptáncművész. A táborban az anyanyelv ápolása mellett, ami Baksa Péter és R. Szabó Lajos tanár, író közreműködésével zajlik, Tomka Péter régésztől történelmi áttekintést is kapnak a fiatalok. Az elmúlt csaknem negyed században a tábor tematikája nem változott, hiszen minden évben mások a résztvevők. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?