RÖVIDEN

Elismerés Mészáros Mártának
Budapest. Berlinale Kamera-díjjal tüntetik ki életműve elismeréseként Mészáros Mártát az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon február 13-án.

Elismerés Mészáros Mártának

Budapest. Berlinale Kamera-díjjal tüntetik ki életműve elismeréseként Mészáros Mártát az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon február 13-án. A díj átadása kapcsán műsorra tűzik a berlini Filmpalastban Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét, amellyel 1975-ben az első rendezőnő lett a fesztivál történetében, aki megkapta az Arany Medve-díjat. A Berlinale Kamera-díj egyfajta köszönetnyilvánítás, amellyel 1986 óta azokat a filmes személyiségeket honorálják, akik a fesztivál történetében meghatározó szerepet játszottak. Az elismerést Mészáros Márta személyesen veszi át február 13-án a Filmpalastban a fesztivál igazgatójától, Dieter Kosslicktól. (MTI)

Cseh novellisták egy könyvben

Budapest. A XX. század ötven legjobb cseh novellistájának egy-egy műve olvasható a Modern Dekameron című sorozat legújabb kötetében – közölte a sorozatot gondozó Noran Kiadó vezetője. A csaknem 700 oldalas kötet átfogó képet ad a múlt század cseh irodalmáról, az írók között vannak kihagyhatatlan klasszikusok, továbbá fiatalabb szerzők is, akiknek a művei magyarul eddig még nem voltak olvashatóak – mondta Körössi P. József. A szerzők közül példaként említette Jaroslav Hašek, Karel Čapek és Bohumil Hrabal mellett Miloš Urban és Jaroslav Havlíček nevét. A Huszadik századi cseh novellák című kiadvány írásait Vörös István műfordító válogatta. (MTI)

Elhunyt Sidney Sheldon író

Los Angeles. Nyolcvankilenc éves korában eltávozott a világ legtöbb nyelvre fordított bestseller-írója, Sidney Sheldon, aki az egyik legkeresettebb hollywoodi forgatókönyvíró is volt. Az 1970-es években vált kultuszíróvá olyan regényeivel, mint a magyarul is olvasható És rátört a sötétség vagy a Vérvonal, amelyekben a nemzetközi összeesküvések és a szexuális szabadosság kombinációja adja az izgalmas olvasmányélmény alapját, ráadásul a szerző a megszokottól eltérően gyakran karakán asszonyokat tett meg főszereplőnek. Sheldon 18 regényt publikált – melyek közül a Félsz a sötétben?, az Istenek malmai, a Mesterjátszma, a Semmi sem tart örökké, a Reggel, délben, este Magyarországon is kiemelkedő sikert aratott –, s világszerte 300 millió példány fogyott könyveiből, amelyeket 71 nyelvre fordítottak le összesen 180 országban, így a Guinness Rekordok Könyvében mint a legtöbb nyelvre fordított szerző szerepel. (MTI)

Fotóalbum Kosztolányi Dezsőről

Budapest. Kosztolányi Dezső a strandon, Thomas Mann-nal és családja körében is látható azokon a fotókon, amelyek kötetbe foglalva jelentek meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gondozásában. A Halkan szitál a tört fény című albumban 154 fotó mutatja be a költő, író, műfordító, a Nyugat-nemzedék egyik meghatározó alakjának életét. Mivel Kosztolányi neves közéleti személyiség volt, a Nyugat 1908-as indulásától – Tóth Árpád, Babits Mihály, Karinthy Frigyes és Füst Milán mellett – a lap állandó szerzőjeként több hivatalos felvétel is készült róla. Az albumban ugyanakkor a költő fiatalkori képei is megtalálhatóak, amelyeken mások mellett Csáth Géza és Brenner József társaságában látható az ifjú Kosztolányi. A felvételek a PIM Fotótárán kívül magángyűjteményekből, múzeumoktól és egyéb intézményektől kerültek elő. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?