RÖVIDEN

A szabadság vihara két vetítésen
Pozsony/Szenc. Január 29-én, 18 órakor Pozsonyban, a Csemadok nagytermében, február 4-én, 15 órakor pedig Szencen, a művelődési házban mutatják be A szabadság vihara című nagy sikerű történelmi dokumentumfilmet. 1956.

A szabadság vihara két vetítésen

Pozsony/Szenc. Január 29-én, 18 órakor Pozsonyban, a Csemadok nagytermében, február 4-én, 15 órakor pedig Szencen, a művelődési házban mutatják be A szabadság vihara című nagy sikerű történelmi dokumentumfilmet. 1956. december 6: a melbourne-i olimpiai vízilabdatorna elődöntőjében a magyar és a szovjet csapat méri össze erejét. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdenek. A dokumentumfilm executive producerei között található Lucy Liu, Quentin Tarantino és Andrew G. Vajna. Az alkotók célul tűzték ki, hogy filmjük a fiatal közönség számára is világosan tárja fel az 1956 őszén a szovjet uralom alól fellázadó magyarok történetét, amelyet a híres-hírhedt véres vízilabda-mérkőzés párhuzamával tettek feledhetetlenné. (ú)

Kurtág György sikere a MIDEM-en

Cannes. Kurtág György Kafka-töredékek című művének felvétele kapta a legjobb kortárs zenei lemeznek járó MIDEM Klasszikus Zenei díjat a Cannes-ban megrendezett nemzetközi szakmai vásáron tegnap. A müncheni ECM kiadónál megjelent felvételen Keller András hegedül, és a német Juliane Banse énekel. A díjat a Cannes-i Fesztiválpalotában tartott gálán Keller András vette át. Keller András elmondta, hogy a lemez Kurtág György 80. születésnapjára jelent meg tavaly. A kiadvány már több nagy elismerésben részesült, és versenyben van a világ vezető zenei folyóirata, a Gramophone díjáért is. „Kurtág azonban mindenféle díj nélkül is nagyon büszke a lemezre, és számomra ez a legnagyobb öröm” – mondta el Keller András. A rangos MIDEM Klasszikus Zenei díjat a vezető zenei szaklapok és rádiók főszerkesztőiből álló zsűri évente osztja ki a cannes-i zeneipari vásáron 15 kategóriában. (MTI)

A világ leglátogatottabb múzeuma

Párizs. 8,3 millió látogatóval tavaly új rekordot állított fel a párizsi Louvre az első összesítő felmérés szerint, és ezzel a világ leglátogatottabb múzeuma volt – jelentette be külön közleményben az intézmény. 2005-ben 7,5 millióan keresték fel a Louvre különböző kollekcióit és rendezvényeit. A növekedés egyaránt érintette az állandó gyűjteményeket és az időszakos kiállításokat. A Louvre kiemelte, hogy a növekvő idegenforgalomnak köszönhetően gyarapodott a külföldi látogatók száma, de tapasztalható volt a hazai közönség fokozott érdeklődése is. Mindez a rendkívüli rendezvényeknek, az egymást folyamatosan követő időszaki kiállításoknak és a péntek esti meghosszabbított nyitva tartásnak is köszönhető. (MTI)

A 21. század múzeuma Japánban

Tokió. Tokió divatos Ropongi negyedében felépült Japán legnagyobb kiállítási intézménye, Tokió országos művészeti központja, amelyet alkotói „a 21. század múzeumának” tekintenek. A 14 ezer négyzetméter alapterületű, hatalmas hightech üvegfallal ékeskedő intézmény legeredetibb sajátossága az, hogy egyáltalán nincs saját állandó gyűjteménye, hanem óriási kiállító központként működik a jövőben. Kurokava Kiso, a múzeum építésze elmondta, hogy az új intézmény képes lesz befogadni bármely japán vagy külföldi kiállítást, és különös hangsúlyt helyez majd az új, tehetséges fiatal művészek bemutatására. Első kiállításának anyagát a párizsi Georges Pompidou kulturális központ – a modern művészetek legnagyobb franciaországi múzeuma – kölcsönzi, a 20. század eleje óta Párizsban élt külföldi művészek munkáiból. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?