RÖVIDEN

Bartók Béla emlékkiállítás
Pozsony. Újabb állomásához érkezett a Bartók Béla életútját bemutató vándorkiállítás, amely a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete révén utazik Szlovákia-szerte. Mától december 22-éig a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár kiállítótermében (Mihály u. 1.

Bartók Béla emlékkiállítás

Pozsony. Újabb állomásához érkezett a Bartók Béla életútját bemutató vándorkiállítás, amely a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete révén utazik Szlovákia-szerte. Mától december 22-éig a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár kiállítótermében (Mihály u. 1.) tekinthetik meg az érdeklődők a zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából összeállított anyagot. (m)

Cserejátékok Kassán és Miskolcon

Közösen nyújtott be pályázatot az INTERREG III. Magyarország-Szlovákia-Ukrajna közötti európai uniós szomszédsági program forrásainak elnyerésére a Kassai Állami Színház és a Miskolci Nemzeti Színház. Ennek eredményeként az idei évadban előadásokat cserél a két teátrum. A november közepétől 2007 május elejéig tartó program keretében lesz balett, opera, musical és operett. A két színház immár tradicionálisnak mondható együttműködése az 1950-es évek közepén kezdődött, de rendszeresebb, a mindennapi munkára is építő kapcsolat mégis csak a hetvenes évek végén alakult ki. A Kassai Állami Színház elődje a Kassai Nemzeti Színház volt, ahol kezdetben németül, majd 1816-tól magyarul folytak az előadások. Magyarul először a miskolci társulat szólalt meg kassai színpadon. (giv)

Elhunyt a híres magyar rocksztár

Ötvenkilenc éves korában elhunyt Mariska Veres, az első magyar származású, nemzetközileg is sikeres rockénekesnő. A ’60-as, ’70-es évek világhírű holland zenekarának, a Shocking Blue-nak az énekesnőjét a Venus című világslágerről ismerheti a közönség. Ezt a dalt később a ’80-as évek népszerű brit énekesnő-triója, a Bananarama dolgozta fel. Mariska Veres 1947-ben született Hágában, az ott zenélő Veres Lajos cigányprímás és egy német anya gyermekeként, énekesnői karrierje 1964-ben kezdődött. A Shocking Blue több, kisebb nemzetközi slágere után 1970 februárjában a Venus világszerte befuttatta a zenekart, hiszen az amerikai kislemezlistát vezette, és bejutott a brit Top 10-be is. (SZBL)

Először női Turner-díjas

Budapest. Tomma Abts német festő az első nő, aki megkapta a Turner-díjat, a Tate Galery által odaítélt 9,5 millió forinttal járó, legrangosabb brit művészeti elismerést – adta hírül a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság internetes portálján. Abts „intim és impozáns képeivel jelentősen gazdagítja és fejleszti az absztrakt festészet formanyelvét” – indokolta döntését a Tate Gallery zsűrije. Az 1967-ben Kielben született művész következetesen a német keresztnév-gyűjteményből választja képeinek címét, és kizárólag 48x38 centiméter nagyságú alkotásokat készít. A Tate Galéria 2000-ben végrehajtott bővítése, azaz a Tate Modern megnyitása óta soha nem látott méreteket öltött a kortárs művészetek iránti érdeklődés a szigetországban: az új galériában egyre-másra dőlnek a látogatottsági csúcsok és az elmúlt évek Turner-díjasaiból rendszeresen multimilliomos szupersztárok lettek. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?