RÖVIDEN

Magyar–szlovák történésztalálkozó
Kassa. A 18–20. századi magyar és szlovák történelemben megjelenő regionális és nemzeti identitással foglalkozik az a nemzetközi tanácskozás, amely tegnap kezdődött Kassán.

Magyar–szlovák történésztalálkozó

Kassa. A 18–20. századi magyar és szlovák történelemben megjelenő regionális és nemzeti identitással foglalkozik az a nemzetközi tanácskozás, amely tegnap kezdődött Kassán. A háromnapos történészkonferencia része lesz annak a húsztagú szlovák–magyar történész vegyes bizottságnak az ülése is, amely a rendezvény egyik főszervezője. „Főként a kölcsönös viszonyokról, a toleranciáról, a közös történelem interpretálásáról lesz szó, ez utóbbi ugyanis nemegyszer különböző” – mondta Štefan Šutaj, a vegyes bizottság szlovák elnöke, az Eperjesi Egyetem Regionális és Kisebbségi Tudományos Kutatóintézetének igazgatója. A tanácskozáson elhangzó előadások tanulmánykötetben is megjelennek. (TASR)

A Rudy Linka Trio Pozsonyban

Pozsony. November 14-én a világ legjobb dzsesszgitárosai között számon tartott Rudy Linka és New York-i Triója ad koncertet a szlovák fővárosban. Linka Prágában született, 19 évesen Svédországba emigrált, 1985-ben pedig végleg az USA-ba költözött. A nagy hírű Berklee College diákja volt, valamint a legendás John Scofield magántanítványa. A Rudy Linka Trio koncertjei élményszámba mennek, mesterien vezetik el a közönséget a tiszta dzsessztől a blueson, folkon, latin zenén keresztül az energiával teli funkyig és jungle-ig. (TASR)

Esterházy Péter új drámakötete

Budapest. Rubens és a nemeuklideszi asszonyok címmel megjelent Esterházy Péter második drámakötete a Magvető Kiadónál. A címadó dráma, a Legyünk együtt gazdagok, valamint az Affolter, Meyer, Beil (Don Juan, avagy a boldog család) című rövid, néhány szereplős darab a szerzőre jellemző humorral és életlátással szembesít a világgal és az élet nagy kérdéseivel. A címadó művet a szerző a Ruhrtriennale 2006 németországi színházi-zenei fesztivál felkérésére írta. A drámát Németországban elő is adták, a mű az író három másik drámáját tartalmazó kötetben jelent meg az idén ősszel a Berlin Verlag gondozásában. (MTI)

Kulákprés – korabeli fényképekkel

Budapest. Korabeli fényképekkel és hosszabb, ironikus hangvételű képaláírásokkal bővült a Kulákprés című kötet – mondta a könyv harmadik kiadásának megjelenése alkalmából a szerző, Závada Pál. Az új kiadás mintegy százhetven, családi hagyatékból előkerült archív fotót tartalmaz – közölte a tavaly Kossuth-díjjal kitüntetett író, hozzátéve, hogy a képeket a tótkomlósi városvédő egyesület digitális archívumából válogatta. Závada Pál 1983 őszén találta egy tótkomlósi padláson azokat a dokumentumokat és leveleket, amelyeket válogatni, rendezgetni kezdett. Ezekből született meg a Kulákprés című kötet, amely 1986-ban látott első ízben napvilágot. A könyv egy család, illetve egy falu történetét mutatja be 1945 és 1956 között, a kuláklisták, a beszolgáltatás, a padlássöprések idejéből. (MTI)

Két koncertet ad a Piramis

Budapest. Két koncertet ad decemberben a legendás Piramis együttes a Budapest Sportarénában. Az eredeti tervvel ellentétben a harmincegy éves rockzenekar nemcsak december 26-án, hanem 27-én is várja a közönséget. A hatalmas érdeklődéssel kísért tájékoztatón jelen volt a teljes zenekar: Révész Sándor énekes, Som Lajos basszusgitáros, Köves Miklós dobos, Závodi János gitáros és Gallai Péter billentyűs. Révész Sándor elmondta: zenésztársaival együtt nagyon örül, hogy a közönség részéről ekkora a bizalom az együttes iránt, s ezt a maximális teljesítménnyel akarják meghálálni. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?