RÖVIDEN

Nemes Gyula filmje Velencében
Budapest. Nemes Gyula Egyetleneim című játékfilmjét a Kritikusok Hete mutatja be a közönségnek a idei, 63. velencei filmfesztiválon. A mániákusan társát kereső fiúról szóló vígjáték a Jövő Oroszlánja, valamint a Nemzetközi Kritikusok Hete díjakért versenyez a Lidón augusztus 30.

Nemes Gyula filmje Velencében

Budapest. Nemes Gyula Egyetleneim című játékfilmjét a Kritikusok Hete mutatja be a közönségnek a idei, 63. velencei filmfesztiválon. A mániákusan társát kereső fiúról szóló vígjáték a Jövő Oroszlánja, valamint a Nemzetközi Kritikusok Hete díjakért versenyez a Lidón augusztus 30. és szeptember 9. között. Nemes Gyula 1974-ben született. Az ELTE cseh, magyar és filmelmélet szakán folytatott egyetemi tanulmányokat, majd 2002-től a prágai filmakadémia, a FAMU hallgatója lett Věra Chytilová és Karel Vachek osztályában. Az Egyetleneim diplomafilm konzultánsa a FAMU vezető tanára, Karel Vachek volt, főszereplője Kovács Krisztián. A világ legrégibb filmfesztiváljaként számon tartott velencei mustra független szekcióját, a Kritikusok Hetét 1984-ben alapította az Olasz Filmkritikusok Szindikátusa. (MTI)

Fénykép Mozart özvegyéről?

München. A bajorországi Altöttingenben megtalálták Mozart özvegye, Constanze Weber egyetlen fényképének másolatát. A helyi hatóságok szerint a másolat egy ősfotóról, egy „daguerrotipről” készült, amelyet 1840-ben készítettek Max Keller svájci zeneszerző házánál, amelynek az asszony rendszeres látogatója volt – írta az El País című spanyol napilap. Kilenc évig tartó házassukból Mozartnak és Constanze-nak hat gyermeke született, de közülük csak kettő érte meg a felnőtt kort. Az asszony Mozart halála után újra férjhez ment, második férje egy dán diplomata volt. A fotó, amely a város archívumában rejtőzött, a 78 éves Constanze-ot örökítette meg, és egyike volt az első bajorországi fotográfiáknak, bár egyes szakértők szerint hitelessége kétséges. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?