RÖVIDEN

Felkészülés az influenzajárványra
Brüsszel. Az Európai Bizottság fel akarja készíteni az uniós tagállamokat egy világméretű influenzajárványra – írja legutóbbi számában a Brüsszelben megjelenő European Voice.

Felkészülés az influenzajárványra

Brüsszel. Az Európai Bizottság fel akarja készíteni az uniós tagállamokat egy világméretű influenzajárványra – írja legutóbbi számában a Brüsszelben megjelenő European Voice. Az EB még az év vége előtt egyfajta vezetői gyakorlatot tart majd annak tesztelése végett, miként működnek a kommunikációs csatornák a nemzeti hatóságok között egy influenzajárvány esetén. Emellett bizottsági illetékesek jelentést készítenek arról, mennyire felkészült Európa a különböző egészségügyi veszélyekre, s ezt a nyári szünet után megvitatják majd a különböző uniós munkacsoportokban. „Miután a WHO nyomatékos figyelmeztetéseket adott ki a küszöbönálló influenzajárványról, nagyon fontosnak vélem ezen előkészületek megtételét” – nyilatkozta Markosz Kiprianu, az EU-bizottság egészségügyi kérdésekért felelős tagja. (MTI)

Vége a gibraltári adóparadicsomnak

Brüsszel. Az Európai Bíróság úgy döntött, a brit gyarmatnak is eleget kell tennie az uniós adószabályozás rendelkezéseinek, beleértve a pénzügyi átláthatóság követelményét. Az eljárást Spanyolország kezdeményezte. Európa legmagasabb bírói fóruma felszólította a brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár pénzügyi hatóságát: a jövőben szolgáltasson információkat az országban eszközölt magánbefektetésekről, amennyiben az EU valamely tagországa kéri ezt. A bírósági döntés gyakorlatilag véget vet a terület adóparadicsom-jellegének. A döntés az EU támogatását élvező spanyol kormány és a gibraltári brit hatóságok hosszas vitáját zárja le. Mindeddig a brit hatóságok azzal érveltek, hogy az uniós törvények nem kötelezőek Gibraltárban, amelynek területét Nagy-Britannia 1973-as EU-csatlakozásakor nem vonták a szerződés hatálya alá. (eurohirek.hu)

Pénzátutalások fokozott ellenőrzése

Brüsszel. Az EB a terrorizmus elleni harc érdekében fokozni akarja a pénzátutalások ellenőrzését. A Brüsszelben nyilvánosságra hozott javaslat szerint az ilyen tranzakcióknál mindig közölni kell majd az átutaló személy vagy cég egyes adatait, mindenekelőtt nevét, címét és bankszámlaszámát. Ilyen kötelezettség már ma is több EU-tagállamban létezik, de nem mindegyikben. Ezért a lépés – ha azt elfogadják a tagállamok és az Európai Parlament – mindenképpen szigorítást jelentene a jelenlegi helyzethez képest, s pártolói szerint segíthet a terrorizmus pénzügyi hátterének felgöngyölítésében. Az új intézkedés nincs összeghatárhoz kötve, azaz már a legkisebb átutalt összegre is érvényes lenne. Ha a bank, vagy más pénzügyi szolgáltató cég olyan összegeket kap, amelyeknél nem szerepelnek a kért adatok, az átutalás fogadását vissza kell utasítania. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?