RÖVIDEN

Varsó elveszítheti a támogatásokat
Varsó. Lengyelország elveszítheti az EU strukturális alap támogatását, ha az elkövetkező hónapokban nem gyorsulnak meg a kifizetések. A határidő 2006-os lejártáig a lengyel pénzügyminisztériumban az igénylések lavinájára számítanak.

Varsó elveszítheti a támogatásokat

Varsó. Lengyelország elveszítheti az EU strukturális alap támogatását, ha az elkövetkező hónapokban nem gyorsulnak meg a kifizetések. A határidő 2006-os lejártáig a lengyel pénzügyminisztériumban az igénylések lavinájára számítanak. 2006 végéig ugyanis 5,2 milliárd euró áll Lengyelország rendelkezésére az EU strukturális alapjában. Ebből június végéig a kormány adatai szerint csak 2,8 millió került felhasználásra. Nem jobb az európai szociális alap felhasználási aránya sem. A rendelkezésre álló kétmilliárd euróból mindössze hárommilliót használt fel. A legjobban a halászat támogatása áll, amely a lehívható 28,2 millió eurónak 14 százalékát használta fel. A kifizetések azért akadtak meg, mert Lengyelország nem juttatta el a szükséges dokumentumokat Brüsszelnek. (MTI)

Jegelik a közös jogosítvány ügyét

Brüsszel. Ideiglenesen levették a napirendről az egységes uniós jogosítvány ügyét az EU-tagországok közlekedési miniszterei a közelmúltban megtartott luxemburgi találkozójukon. A közös vezetői engedélyről szóló tervezetben az EU harmonizálni igyekszik a jogosítványok kiadásának – Európában ma még nagyon eltérő – szabályait és érvényességük időtartamát. Hosszú távon a tervezet egységes jogosítványt irányoz elő. A tagországok tavaly októberben már igent mondtak a terv általános elveire. Most azonban a részletekben a miniszterek nem tudtak megegyezni: kiszivárgott hírek szerint a németajkú államok mellett Franciaország és Lengyelország is fenntartásokat fogalmazott meg. Emiatt a téma egyelőre lekerült a közlekedési tanács napirendjéről, és azt már tudni lehet, hogy a soros uniós elnökséget ellátó Nagy-Britannia sem kívánja tárgyalni. (MTI)

Népszerű az egészségbiztosítási kártya

Brüsszel. Igen népszerűnek bizonyult az európai egészségügyi kártya: a bevezetése óta eltelt egy esztendőben 30 millió európai váltotta ki. A 2004 júniusában bevezetett egészségbiztosítási kártyával Brüsszel célja kifejezetten az volt, hogy az uniós tagországokban történő utazás során egyszerűbbé váljon a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz. A legtöbb kártyát Olaszországban (13 milliót) és Csehországban (7 milliót) bocsátották ki. Ez év végéig minden uniós országban, továbbá Norvégiában, Svájcban, Izlandon és Liechtensteinben is kiváltható a kártya. (eurohirek.hu)

Tilos a kínzóeszköz-kereskedelem

Brüsszel. Megtiltja az EU azoknak az eszközöknek a kereskedelmét tagországaiban, amelyek kizárólag kínzás vagy kivégzés céljaira használhatók, és jelentősen szigorítja azok adásvételének ellenőrzését, amelyek esetlegesen ilyen célra is igénybe vehetők – jelentette be az Európai Bizottság. A testület szóvivője leszögezte: nem arról van szó, hogy jelenleg ilyen eszközök jelentős kereskedelme folyna az uniós országokban, az EU inkább azt az alapelvét kívánja hangsúlyozni, hogy ellenzi a kínzás és a halálbüntetés alkalmazását. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?