RÖVIDEN

Kiállításmegnyitó a pincegalériában
Pozsony.

Kiállításmegnyitó a pincegalériában

Pozsony. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma pincegalériájában ma 17 órakor nyitják meg Karol Pichler nyelvvel (a nyelvtudás és az identitástudat összefüggéseivel) foglalkozó installációját, valamint Németh Ilona videoinstallációját, amely a magán- és a nyilvános szféra átfedéseit igyekszik tetten érni, vagyis azt kutatja, miként avatkozik be a nyilvános a magánszférába. A kiállítást Hushegyi Gábor nyitja meg. (tébé)

Fesztiváldíjas film a magyarokról

Kassa. Kerekes Péter rendező szlovákiai magyarokról szóló dokumentumfilmje nyerte az olmüci Academia film fesztivál fődíját. Az október elején tartott nemzetközi seregszemlére hetven filmet neveztek be, köztük a kassai ATARAX stúdió említett alkotását is, amely egy nemzeti kisebbségekről szóló tízrészes sorozat egyik epizódja. Eva Kratochvílovától, a film producerétől megtudtuk: a nemzetiségileg vegyes területen élő magyarok és szlovákok több százados együttéléséről szóló alkotás az ismeretterjesztő kategóriában lett első.

A forgatókönyvet Miroslav Kusý professzor írta, a fiatal rendező pedig maga is vegyes nyelvi környezetben, Kassán nőtt fel. A zsűri főleg a téma rendhagyó, kliséromboló feldolgozását díjazta. A szereplők visszaemlékezéseiből nem a történelem során kialakult sztereotípiák bontakoznak ki, hanem elsősorban a magyar nemesség fontos szerepe, a török és a Habsburg elnyomás elleni hősies küzdelem, valamint a magyarság kultúrájának egyetemes értékei. (juk)

Könyvbemutató: Cápafogak között

Dunaszerdahely. Ma 18 órától mutatják be a Vámbéry Irodalmi Kávéházban Fehér Sándor Cápafogak között című verseskötetét, amely a Plectrum Kiadó gondozásában jelent meg. Az estet megnyitja és a szerzőt, valamint az illusztrátort bemutatja: Ardamica Zorán kiadóvezető. A kötetet Szászi Zoltán méltatja. Dedikál Fehér Sándor költő, a kötet szerzője, valamint jelen lesz Cselényi Árpád képzőművész, a kötet illusztrátora. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?