Romantic: Kell ez a nő

A Romantic karácsonyi piacra napvilágot látott slágerválogatása nagyon jól fogy, eddig huszonkilenc hetet töltött az eladási lista negyvenes mezőnyében. A márciusban megjelent stúdióalbuma viszont csak fogyogat, messze elmaradva a gyűjtemény sikerétől mindössze hat hétig szerepelt a TOP 40-ben. Ebből két tény szűrhető le.

Méghozzá az, hogy a csapatnak gazdag múltja van, és ha minden így maradt volna, akkor a jelen nem sok jóval kecsegtetne a jövőt illetően. A siker alábbhagyása az esetek többségében megszűnéshez vagy átalakuláshoz vezet. A Romantic esetében ez utóbbi igazolódott be, a lányok duóban, Győzike nélkül folytatják.

A trió az elmúlt években, 2000-től kezdve meghatározó szerepet töltött be a magyar popzenében, de közben szép lassan elindult lefelé a lejtőn. Karrierje korántsem az elmúlt hetekben, a fokozódó egymásra mutogatással került zsákutcába. Aki ezt hiszi, hallgasson csak bele a 2004 nyarán kiadott A szerelem hajnalán című lemezbe. Ennek hallatán bizonyára elhiszi, hogy már akkor nagy volt a gond. A csapat képviselt egyfajta minőséget – az énekesnőknek köszönhetően –, ami aztán fokozatosan eltűnt; az említett album nemcsak pályafutásuk, hanem az év egyik legpocsékabb magyar anyaga is egyben. A tagok mára túljutottak a krízisen, szinte minden kicserélődött körülöttük. Új kiadóhoz kerültek, új szerzőkkel dolgoztak két producer: a Hip Hop Boyzból megismert Egry Levente és az egykori alvajárós Csont István felügyelete mellett. A Kell ez a nő című CD kiváló munka, a címadó szerzemény eddigi legjobb daluk, sőt, ez elmondható az egész lemezről, ez eddigi csúcsmunkájuk. A Romantic tehát zeneileg helyrepofozódott, az alkotói válság után azonban másfajta válság lett úrrá: felszínre kerültek a lányok frontemberükkel kapcsolatos sérelmei, és a csapat népszerűsége időközben jelentősen visszaesett, elsősorban Győzike miatt.

A tagok a kezdetekben egymásra voltak utalva. A folyamatosan csökkenő színvonalat a két énekesnő: Kunovics Katinka és Völgyi Zsuzsa szolgáltatta (Zsuzsa az első album után Jónás Andrea helyére érkezett), ám tehetségüket kétségkívül Győzike adta el. Nyilvánvaló volt, hogy ez sokáig nem működhet, hiszen két különböző világot képviseltek. A lányok sokszor kínos közjátékok közepette kénytelen-kelletlen lesüllyedtek uruk és parancsolójuk primitív szintjére. Csak idő kérdése volt, mikor robban a bomba. A robbanáshoz nagyban hozzájárult Győzike tévés szereplése. A szeretnivaló emberből fokozatosan negatív figura, amolyan idegesítő tévébohóc vált. A most épp szünetelő show-jának nagy, de csökkenő nézettsége csalóka – az emberek nézik őt, a megítélése közben napról napra romlik, és ez rányomta bélyegét a Romanticra is. Szóval a frontember felvirágoztatta a triót, majd jelentősen hozzájárult népszerűségének visszaeséséhez. Elképzelhető ugyan, hogy ez a show és a pökhendi viselkedése nélkül is bekövetkezik előbb-utóbb, mivel a magyar piacon az újonnan feltűnt csapatok legsikeresebbjei is legfeljebb három-négy lemez erejéig adhatók el. A lányoknak valóban lépniük kellett, szerintem jól mérték fel helyzetüket: Győzike nélkül kell folytatniuk, hiszen ma már csak púp a hátukon. Egyáltalán nem biztos, hogy duóban sikerül helytállniuk, de ez az egyetlen járható út számukra.

Az elmúlt időszakban elfordult rajongóknak pedig azt üzenem: érdemes beszerezniük a trió utolsó albumát. Nem azért, hogy teljes legyen a repertoár, hanem azért, mert tényleg a Romantic legjobb munkájáról van szó.

JÁTÉK

A Romantic kiadója, az Artofonic jóvoltából kisorsolunk egy CD-t azok között, akik felsorolnak legalább három slágert a triótól. Címünk: Redakcia Új Szó, Námestie SNP 30, 814 64 Bratislava 1. A postai levelezőlapokat egy héten belül adják postára, és tüntessék fel rajta: Kultúra – Játék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?