Rohamlövész lett, egyenruhában

„Sok terhet elbírok, szívós vagyok, ezt is aputól örököltem...”

S.E.R.E.G. címmel hatrészes akciódráma készült a magyar honvédség különleges egységéről, a külföldi missziókban is szolgálatot teljesítő rohamlövészekről. Vass Edit főtörzsőrmestert Györgyi Anna formálja meg a sorozatban.

Ismerős pályán mozgott a Jászai Mari-díjas színésznő a forgatás során. Édesapja hivatásos katonatisztként szolgált, így egyáltalán nem volt számára idegen sem az egyenruha, sem a laktanya, ahol a felvételek zajlottak.

Milyen gondolatok cikáztak a fejében, miután elolvasta a forgatókönyvet?

Először is apukámra gondoltam, aki altábornagy volt. És a húga, Kati néni is a hadseregben tevékenykedett, mint őrnagy. Erre bekerültem egy ilyen történetbe! Annak is örültem, hogy a sorozat rendezőjével, Dombrovszky Lindával a Szabó Magda regénye nyomán készült Pilátus című tévéfilmben dolgoztam már. Nagyon nagyra tartom őt. De sorolhatnám a többieket is. Hartung Dávid a sorozat operatőre. És a partnereim! Csupa remek színész. Apu révén annak idején mindent testközelből láttam. Tudom, milyen a katonaélet. Szentendrén a laktanyában forgattunk, ahol apu dolgozott. Szemben laktunk a katonai lakótelepen. Hároméves koromig ott éltem. Jöttem-mentem a kis bőröndömmel. Apu nem él már, de mindig velem van. Most pedig különösen ezt éreztem.

Otthon is elvárta a rendet, fegyelmet? Szigorú, kéréseit paranccsá formáló ember volt?

Apu erdész akart lenni. Nagyon szerette a természetet, az állatokat. Egyik ilyen utolsó képem róla: pár héttel a halála előtt nyugágyban fekve gyönyörködött a virágokban. A sárga rózsa volt a kedvence. Pontosan nem is tudom, hogyan keveredett a katonaság kötelékébe, hiszen ő egészen más karakter volt. Csaba, a férjem Romániában volt katona. Sokat mesélt arról, milyenek voltak az ottani főtisztek. Apu mindenben különbözött tőlük. Nagyon szerény, tisztességes ember volt, mégis elég magasra jutott a katonai ranglétrán. Érzékeny, szemérmes férfiként tele volt szeretettel. Megjelent egy könyv a rendszerváltás után a magyar katonai vezetésről. Sok mindenkire ráhúzták a vizes lepedőt. Kivagyiság, vadászatok, kiskatonákkal felépített balatoni nyaralók…Apuról is van benne néhány sor. Nagyon szépen írnak róla. Apu nem járt vadászatokra, tiszti vacsorákra. Nem bírta az italt. Nem is az az alkat volt. Ő a családja körében érezte jól magát. Mi nagyon szerényen éltünk. Wartburgunk volt, és Fonyódligeten két kis szobával nyaralónk. A nagyszüleim vették egykor. A nővéremmel ott töltöttük a nyarakat. Palatetős ház, homokkal beterített utca. Tizenvalahány évig egy újpesti panelben éltünk. Onnan kerültünk át Budára, egy katonai lakótelepre.

Szóval semmiféle parancsuralom otthon?

De még csak hierarchia sem. Én is távol állok ettől, bár a színház hierarchikus hely. Még a filmforgatás is, hiszen a színésznek végre kell hajtania, amit a rendező kér tőle. Néha elég nehéz. Főleg, ha ellenkezik az elképzelésemmel. A laktanya is furcsa hely a szememben, hiszen elég szabad szellem vagyok. Tisztelegni, begyakorolt dolgokat végrehajtani, mindent előírás, sőt parancs szerint, hogy így kell, máshogy nem lehet… nőként ez nekem kicsit abszurd világ. Sokat segített, hogy Linda ezt a sok férfit, színészt fiatal nőként a maga érzékenységével remekül irányította, jól dirigálta.

Csórics Balázzsal a forgatás szünetében

Filmbeli jelmezként viselt már ezt megelőzően katonai mundért?

Nem. Mivel rohamlövész vagyok a sorozatban, más egyenruhát kaptam, mint a sorkatonák. Nekik kabátjuk is van, a rohamlövészeknek nincs. Ők a legkeményebbek. Télen forgattunk. Majd megfagytam, pedig jól alá voltam öltözve. Az én segédtisztem olyan anyafigura. Ebben a gondolatban igyekeztem megmutatni azt is, hogy mivel ő egyedülálló nő, nincs családja, ez az élete, a katonaság. Egy magányos nő, aki a munkájának él. Finoman megpróbáltam jelezni, hogy a főnöke tetszik neki. Hagyom átsuhanni a néző agyán, hogy mi van, hogy esetleg… de azt, hogy reménytelenül szerelmes, nem játszottam ki. Ami pedig a hangnemét illeti, lehet, hogy ez egy felvett szerep, de egy felső vezetőnek az is hozzátartozik a munkájához, hogy a parancsot ki kell adnia. Közben pedig határozottságot, céltudatosságot kell mutatnia.

Harci járművek és falkavezérek között barettben és mundérban… ez egészen más érzés lehetett, mint például korzettben és krinolinban tüsténkedni. Segített ez a játékban?

Ellentmondásos volt a helyzet. Egyrészt nagyon élveztem, másrészt fura volt. Mit keresek én itt, ennyi férfi között? Éreztem az energiájukat, és a fókusz jobban rám irányult mint nőre. Ez kellemes volt. Bírom az energiák örvénylését. Olyankor bennem is felpezsdül az erő. A figyelem egészen különleges dolgokat művel az emberrel. Érvényes ez persze fordítva is. Egy férfi is érezheti ugyanezt, ha sok nő veszi körül. Játékos, nagyon jó hangulatú volt a forgatás. Kiváló csapat tagja lehettem. Megtanítottak helyesen tisztelegni, pontosan reagálni vezényszavakra. Sok minden elgondolkoztatott a forgatás heteiben. Főleg, hogy sok oroszul, ukránul beszélő huszonévest láttam közben a metrón. Itt most kedélyesen társalognak, a fronton viszont halálra kínozzák és lövik egymást. Egyébként meg lehet, hogy a hazájukban is barátok lennének, jókat nevetgélnének, kirándulnának, barátkoznának, közös asztalnál vacsoráznának. Most viszont parancsszóra gyilkolják egymást. Nagyon kiábrándító az emberi természet. A dolog abszurditása, hogy az életüket a hazájukért áldozzák.

Fizikailag hogyan viselte mindazt, amit a történet megkívánt?

Nem volt annyira megerőltető. Csak sokat fáztam. Hideg napok voltak, és sokat kellett állni, várakozni. Igyekeztem persze kemény csajnak mutatni magam. Érezni akartam, hogy itt aztán nincs komfort.

Édesanyjától, a sorozathoz mérten stílusosan fogalmazva, milyen muníciót kapott az élethez?

Anyu kilencvenéves lesz. Két szülőből van az ember, plusz az ősök. Nagy életszeretet, csodálatos humor, amit anyutól örököltem. És a hangja, ahogy énekel… már el is szorult a szívem! A vitalitása, az állatszeretete… van öt cirmosa. Szobabiciklije is van, és még mindig felül rá, hajtja. Dolgozik a kis kertjében, bíbelődik a virágaival. Nagyon szeretik őt a szomszédai. Apu oldaláról rengeteg szorongás volt bennem, de az életerőmet anyutól örököltem. A nagy nevetések is általa jönnek.

Öt angol kifejezés alkotja a sorozat címét, a S.E.R.E.G.-et. Service, Exellence, Respect, Ethos, Guidance. A katonaságnál előszeretettel alkalmazzák a betűszavakat, mert az állítólag segíti a társnemzetekkel való együttműködést. Vegyük akkor az első szót, ami magyarul annyit jelent: szolgálat. Elsőként mire gondol, ha ezt hallja?

A színész szolgál. Pályája elején azonban még nem gondol erre. Mennie kell, hogy adhasson, örömmel szolgálhasson, őszinte játékával segíthessen az embereknek. Ez csodálatos. De anyaként és feleségként is egyfajta szolgálatot teljesít a nő.

Erény. Tud a legnagyobb erényeiről?

Odaadó vagyok. Ezt szeretem magamban. Sok terhet elbírok. Szívós vagyok. Lehet rám számítani. Meg lehet pakolni. Megbízható vagyok. Ezt is aputól örököltem. Ha mindezt összefűzöm, akkor tessék, kiderül, hogy olyan katonás vagyok.

Tisztelet.

Hogy milyen tiszteletet vívok ki magamnak? Erre nem gondolok. De azt tudom, hogy minden emberhez tisztelettel fordulok. Az önbecsülését senkinek semmivel nem sértem.

Erkölcs? Biztos van egy személyes erkölcsi kódexe.

Ügyelek arra, hogy senkinek ne ártsak. Hogy úgy viselkedjek másokkal szemben, ahogy szeretném, hogy velem szemben viselkedjenek.

Gondviselés. Hisz egyáltalán egy felsőbb erőben?

Egyre inkább. Azután, hogy apu meghalt, sok minden elgondolkoztatott. Ateista családban nőttem fel, de egyre jobban érdekel, mi van a materiális életen kívül. Van-e valami más? Nem vagyok templomba járó, de igyekszem úgy élni, hogy ne bántsak meg senkit. Egyre kevésbé akarom irányítani a dolgokat, és egyre többször mondom azt, hogy legyen meg a te akaratod! Megengedő lettem. Nem könnyű ez nekem, mert nem erre lettem dresszírozva. Én inkább intézkednék, szervezkednék, kezembe venném az irányítást. De mondom, már el tudok engedni dolgokat. Az élet úgyis mindent megold.

Még valami...

Igen, van egy erő, amelynek megadja magát, mondja. A lányain is érzi, hogy őrzőangyalaik vannak. Folyamatosan ezt tapasztalja. Hogy ez lehet a Gondviselés.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?