Reigl a legdrágább élő magyar festő

Párizs. Rekordáron, a jutalékkal együtt 412 ezer euróért kelt el Reigl Judit egyik festménye a Sotheby's árverési ház párizsi fiókjának aukcióján. Ezzel a Franciaországban élő, 93 éves Kossuth-díjas képzőművész a legdrágább élő magyar festő.

Párizs. Rekordáron, a jutalékkal együtt 412 ezer euróért kelt el Reigl Judit egyik festménye a Sotheby's árverési ház párizsi fiókjának aukcióján. Ezzel a Franciaországban élő, 93 éves Kossuth-díjas képzőművész a legdrágább élő magyar festő. (A korábbi, tavaly decemberben beállított csúcsot szintén ő tartotta: akkor 315 ezer euróért kelt el egy képe.)

A Robbanás (Éclatement) című sorozat 1955-ben készült egyik nagy formátumú előképe több mint ötven év után cserélt tulajdonost kedden este – mondta el Makláry Kálmán, a festőnő galériása. A most elkelt mű eddigi tulajdonosa Hantai Simon és Reigl Judit alkotásainak legfőbb francia magángyűjtője volt, aki a képet még a művésztől vásárolta. Makláry megjegyezte, hogy 2005-ben még csak 16 500 euróért talált gazdára a festőnőnek ugyanebből az évből származó egyik hasonló képe. Három évvel ezelőtt ugrott meg Reigl műveinek az ára, akkor 158 ezerért vásároltak meg tőle egy képet árverésen. „Hantai Simonhoz hasonlóan erősen emelkedő tendencia figyelhető meg, azzal a különbséggel, hogy Reigl Judit élő művész” – hangsúlyozta a galériás, aki szerint „ez még csak a kezdet”, Reigl Judit képei előbb-utóbb bekerülnek az eurómilliós kategóriába.

Reigl Judit 1945-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mestere Szőnyi István volt. 1950-ben elhagyta Magyarországot, a határátlépés kilencedik alkalommal járt sikerrel. Visszaemlékezései szerint a sematizmus elől menekült, mert otthon csak Sztálin- és Rákosi- portrékra kapott felkérést. Franciaországi letelepedését követően előbb fantasztikus lényekkel teli, szürreális, figuratív kompozíciókon dolgozott, majd a szürrealista automatikus írás módszerét használta. 1954-ben első párizsi kiállítását André Breton nyitotta meg. Az 50-es évek második felében festette fehér alapú, vastag festékfoltokból álló hatalmas gesztussorozatait – ide tartozik a Robbanás is, amelynek egyik előképét most 412 ezer euróért ütötték le. (Egy másik képe 115 ezer fontért kedden Londonban kelt el, szintén a Sotheby's árverésén, nyolc másik magyar művész munkáival együtt.)

Reigl Judit évtizedek óta a szakma által elismert művész. Festményei a világ legnagyobb és legfontosabb kortárs közgyűjteményeiben, a New York-i Modern Művészeti Múzeumban (MoMA), a Metropolitan Múzeumban, a londoni Tate Modernben és a párizsi Pompidou Központban, továbbá a budapesti Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum kollekciójában is megtalálhatók. Magyarországon sokáig szinte ismeretlen volt, majd 2014-ben a Ludwig Múzeumban rendezték meg életmű-kiállítását. (MTI, k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?