Régi filmek a vásznon

Dunaszerdahely. Az elmúlt hónapokban két alkalommal is megrendezték a városban a Legsikeresebb magyar filmek fesztiválját. A rendezvény egyfajta próbálkozásként indult, egyrészt hogy felmérje az érdeklődést a magyar filmek iránt, másrészt hogy bemutassa a magyarországi mozgóképtermés új darabjait.

Dunaszerdahely. Az elmúlt hónapokban két alkalommal is megrendezték a városban a Legsikeresebb magyar filmek fesztiválját. A rendezvény egyfajta próbálkozásként indult, egyrészt hogy felmérje az érdeklődést a magyar filmek iránt, másrészt hogy bemutassa a magyarországi mozgóképtermés új darabjait. „A magyar filmek közönségsikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a második fesztivál nézettsége megegyezik a tavalyi, egész évi látogatottság ötven százalékával” – mondta Pápay Attila, a Lux mozi filmfelelőse.

A Legsikeresebb magyar filmek fesztiválja tovább folytatódik, emellett azonban – az elért eredményeken felbuzdulva – a Lux mozi a Magyar Köztársaság pozsonyi Kulturális Intézetével közösen június 20. és 30. között Magyar filmnapok néven új programmal várja az érdeklődőket. A közel két hét alatt tizenhét, még a rendszerváltás előtt készült magyar filmet tűznek műsorra. A filmnapok szervezői azokból az emlékezetes magyar mozgóképes alkotásokból válogattak, amelyek ma már nem láthatók a mozivásznon. Megtekintheti a fesztivál közönsége Szabó István híres filmtrilógiáját, az Oscar-díjas Mephistót, a Redl ezredest és a Hanussent. Eperjes Károly főszereplésével három filmet láthat a közönség: az Uramistent, az Eldorádót és a Könnyű testi sértést. Sinkovits Imre emlékét a Keleti Márton rendezte A tizedes meg a többiek idézi fel. Szerepel a programban Bacsó Péter mára legendássá vált rendezése, A tanú, valamint a Te rongyos élet című filmje is. A gyerekeket mesefilmek és családi filmek várják: a Szeleburdi család, a Szeleburdi vakáció, a Boszorkányszombat, valamint Vuk, a rokonszenves róka története.

Pápay Attila elmondta: a fesztiválra várják a környező járások városainak, falvainak iskolásait is, akik számára délelőtti vetítéseket szerveznek. (szp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?