Ravasz és furfangos cselezések

Joe Moore (Gene Hackman) igazi vén rókának számít a „szakmájában”. Nem csoda, hiszen a minden hájjal megkent idősödő tolvaj hosszú évek óta űzi a „mesterségét”.

Barátaival együtt akár fényes nappal is képes kirabolni bármelyik gyémántoktól roskadozó ékszerboltot. Pillanatnyilag azonban úgy érzi, hogy ideje visszavonulni. Joe Moore-t fiatal, csinos felesége meg a jachtja várja, és végre élvezni akarja az édes semmittevést. Ám Bergman (Danny DeVito), a helyi maffiafőnök egy újabb buliba akarja belerángatni. A tét óriási: a svájci aranyrudak több milliót érnek. Joe Moore végül kénytelen elvállalni a munkát. Ezúttal is tökéletes tervet eszel ki. Jól tudja, hogy a barátaira, Bobbyra (Delroy Lindo) és Pinkyre (Ricky Joy) bármilyen körülmények között számíthat. Szüksége is lesz a segítségükre, mert a maffiafőnök unokaöccse, Jimmy (Sam Rockwell) nemcsak az aranyrudakra, hanem Joe feleségére is szemet vetett...

David Mamet amerikai rendező Az arany markában (Heist, 2001) című alkotását elsősorban a „tolvajfilmek” zsánerét kedvelők élvezhetik igazán. Izgalmas, pergő ritmusú filmjének a forgatókönyvét is maga írta, és nagyon jól tudja, mi mindent kell tartalmaznia a hatásos forgatókönyvnek. (Mellesleg David Mamet Pulitzer-díjas drámaíró, rendezőként pedig többször jelölték Oscar-díjra).

Mamet a forgatókönyvét és a filmjét tulajdonképpen Joe Moore alakjára építi. A meglepő fordulatok, a ravasz húzások, a furfangos cselezések elsősorban az ő figurájának köszönhetők. Joe ugyanis a szakmáját tökéletesen ismeri, és szinte lehetetlen túljárni az eszén.

A rendező tökéletesen választotta meg a szereplőket – Gene Hackman nagyszerű formában van, és ismét bizonyítja játékával, hogy kora ellenére még mindig ő lehet a bandafőnök. Delroy Lindo ezúttal is igazi keményfiút alakít, a pocakos Danny DeVito pedig gonosz és alattomos, ahogy egy maffiafőnökhöz „illik”.

Természetesen a legnagyobb figyelmet a Credit National de Genéve Bank aranyrudai ellopásának szenteli a rendező. Mi pedig élvezettel követhetjük nyomon Joe Moore ravasz trükkjeit, legképtelenebbnek tűnő ötleteit. Joe mindig előbbre tart egy lépéssel, s így az ellenfelei szerencsére nemigen tudják „kiütni a nyeregből”.

David Mametnek nem volt szüksége rá, hogy véres akciójelenetekkel tűzdelje tele filmjét. Valójában csak a kikötői összecsapás néhány perce ilyen, s meglehet, hogy sokaknak éppen a keményebb akciók hiányoznak majd az alkotásból. Mamet azonban visszafogottan rendez, és ez egyáltalán nem válik a filmje kárára...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?