Rajzfilm készül Van Gogh festményei alapján

ÖSSZEFOGLALÓGdansk. Vincent van Gogh festményei alapján készít rajzfilmet a BreakThru filmstúdió a festő halálának 125. évfordulója alkalmából. Ez lesz a világ első olajfestékkel készült animációs nagyjátékfilmje.

ÖSSZEFOGLALÓ

Gdansk. Vincent van Gogh festményei alapján készít rajzfilmet a BreakThru filmstúdió a festő halálának 125. évfordulója alkalmából. Ez lesz a világ első olajfestékkel készült animációs nagyjátékfilmje. A lengyelországi Gdanskban működő BreakThru filmstúdiónak jó neve van a szakmában: ott készült Prokofjev műve alapján a Péter és a farkas című animációs kisjátékfilm, amely 2007-ben Oscar-díjat kapott.

Vincent van Gogh alkotásai alapján Danuta Roman és mintegy negyven művésztársa kelti életre – egyebek mellett – a Szajna fényeit Asnieres-nél (a festő 1887-ben készült tájképe után) azúrkék, türkiz és Payne-szürke színekkel a Loving Vincent címmel készülő filmhez, amely a 2015-ös Van Gogh-év keretébe illeszkedik.

Az új alkotás hatalmas feladat. „Egy másodpercnyi filmhez 12 kocka, azaz tizenkét festmény szükséges. Egy művész átlagosan napi hat képet tud elkészíteni, azaz a film fél másodpercét” – mondta Sean Bobbitt, a 4,5 millió eurós produkciót készítő BreakThru igazgatója. A kész festményt digitális technikával lefotózzák, és elküldik az animációs részleghez. Mintegy 56 ezer kulcsfázisra van szükség a 80 perces filmhez.

A Loving Vincent főszereplője egy fiatalember, Armand Roulin – az arles-i Roulin család tagja, akikről a holland mester számos portrét készített – vonaton Párizsba utazik. A film történetét a Van Gogh vásznain ábrázolt személyek mesélik el, színészek tolmácsolásában. A színészekkel készült jeleneteket egy wroclawi stúdióban veszik fel, ezután festik meg a művész stílusában PAWS (festett animációs) technikával. A mester több mint száz alkotását használták fel, gyakran pontos másolatot készítve, máskor a film igényei szerint felnagyítva vagy a képen nem szereplő elemeket csatlakoztatva. „Olyan Van Gogh-képeket készítettünk, amelyeket a festő sohasem festett meg” – magyarázta az egyik alkotó. Ilyen a film záró képe is, amelyet híres önarcképe stílusában készítettek el.

A film a festőnek a Párizs melletti Auvers-sur-Oise-ban 1890- ben bekövetkezett halála máig rejtélyes körülményeit is taglalja, a nézőre bízva annak eldöntését, vajon öngyilkos lett, megölték vagy más történhetett vele. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?