Portugál, a rögvalóság

Kassa. Az Állami Színházban ma este mutatják be Egressy Zoltán Európa-szerte nagy sikert aratott Portugál című tragikomédiáját, amely 1999 legjobb kortárs darabja lett Magyarországon.

Kassa. Az Állami Színházban ma este mutatják be Egressy Zoltán Európa-szerte nagy sikert aratott Portugál című tragikomédiáját, amely 1999 legjobb kortárs darabja lett Magyarországon. A falusi környezetbe cseppent fővárosi értelmiségi története Dušan Bajin rendező szerint nálunk is játszódhatna, ezért is lett Budapestből Pozsony, a Fradiból pedig a szlovák hokiválogatott. A darab címét a fordító, Deák Renáta Portugáliára szlovákosította, a szereplők által használt „kocsmanyelvből” pedig a kényes kassai közönségre való tekintettel kihúztak néhány vulgarizmust. Patrik Lančarič művészeti vezető szerint az alkotók célja becsalogatni a stúdió-előadásokra járó igényesebb nézőket a nagyszínházba, a kommerszebb produkciók kedvelőit pedig megismertetni a rögvalósággal. A kassaiak jelenleg azt nyomozzák, véletlen egybeesés-e, hogy a darabot tegnapelőtt a Miskolci Nemzeti Színházban is bemutatták. Bár hasonló egybeesés a Don Pasquale esetében is előfordult, a művészeti vezető kizárja a szándékosságot, szerinte a dolog inkább a darab aktualitását bizonyítja. A miskolci előadás kíváncsi rendezője egyébként tegnap megtekintette a kassai Portugália főpróbáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?