Poétikus téma pillanatnyi hangulatokkal

Kassa. Patrick Baillet francia kortárs festő alkotásaiból nyílt kiállítás a Löffler Múzeumban. A tárlat egy véletlen találkozásnak köszönhető: egy kassai műkedvelő Champagne megyében járva előbb a borászként is tevékenykedő Baillet-vel ismerkedett meg, majd a festő alkotásai is elnyerték tetszését.

Kassa. Patrick Baillet francia kortárs festő alkotásaiból nyílt kiállítás a Löffler Múzeumban. A tárlat egy véletlen találkozásnak köszönhető: egy kassai műkedvelő Champagne megyében járva előbb a borászként is tevékenykedő Baillet-vel ismerkedett meg, majd a festő alkotásai is elnyerték tetszését. Az ötvenes éveiben járó művész Európa több országában, sőt Észak-Afrikában is kiállított már, hazánkban először láthatóak képei, amelyek Peter Tajkov művészettörténész számára is az újdonság erejével hatottak. A kiállítás kurátora a megnyitón elmondta, hogy ezek a különleges képek egyszerre líraiak és expresszionisták. A címek (Orchideák, Fehér ház) azt jelzik, hogy az elgondolás és a téma inkább poétikus, a kidolgozás során azonban az alkotó pillanatnyi hangulata, érzései törtek felszínre, izgalmas ellentéteket produkálva. A festékrétegek egymásra kerülnek, félig vagy egészen elfedve az eredeti felületet. Baillet gyakran hagy a képek szélén elütő színű keretet, titokzatosságot csempészve az alkotásokba. Szívesen alkalmaz montázstechnikát, illetve applikál különböző, a természetben talált anyagokat, szárított virágokat a felületbe. A színpárosítások gyakran idézik az észak-afrikai népművészetet, a Szahara színeit, az alkotások, főleg az újabb keltezésűek pedig általában nagyméretűek. Mivel ezeket a művész munka közben nem függeszti fel, hanem a földön festi, még több lehetőség adódik a különböző technikákkal való kísérletezésre. A Löffler Múzeumban látható tárlat a Francia Intézet és a Champagne megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően szeptember 10-ig tart nyitva. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?