Pénteken kezdődik a Színházi Nyitra

Minig Stories

Pénteken kezdődik és szerdáig tart a Színházi Nyitra (Divadelná Nitra), az ország legfontosabb színházi fesztiválja. A fő program tizenkét előadást kínál, ebből négyet külföldi társulatok mutatnak be, a többit hazai kőszínházak és szintén hazai független társulatok előadásában láthatjuk.

A fesztivál programja a „visszhangok” (odozvy) jelszó köré épül: az kerül tehát fókuszba, hogy hogyan reagálnak a színházi alkotók a körülöttünk történő eseményekre. Az előadások eközben természetesen elénk is tükröt tartanak, hiszen azt vázolják, milyen a világ történéseivel kapcsolatos magatartásunk. A külföldi társulatok produkciói két témához kapcsolódnak ilyen tekintetben: az ökológiai válsághoz és az ukrajnai háborúhoz.

Dokumentumszínház

A Belgiumból érkező alkotópáros, Silke Huysmans és Hannes Dereere a fesztivál külföldi húzónevének számít, hiszen a dokumentumszínház egyik legfontosabb európai képviselőiről van szó. Az dokumentumszínház valós tényekre épít, megtörtént eseményeket dolgoz fel művészi eszközökkel: Huysmans és Dereere társadalmilag elkötelezett színházi produkciókat készítenek, mégpedig úgy, hogy a vizsgált téma legapróbb részleteinek is utánajárnak, előadásaik interjúkra és hiteles beszámolókra épülnek, miközben a bemutatott történeten keresztül az egész világot érintő társadalmi konfliktusokat boncolgatnak. Nyitrán nem is egy, hanem rögtön három előadást láthatunk tőlük, melyeket együttesen trilógiaként is szoktak emlegetni. A Mining Stories egy brazil bányászváros néhány éve történt katasztrófájáról szól, miközben azt vizsgálja, mi vezethet egy katasztrófához, és vajon megállapíthatóak-e a felelősök (Andrej Bagar Színház – Stúdió, hétfő 20.30).

A trilógia második darabja, a Pleasant Island egy csendes-óceáni sziget történetét dolgozza fel, melyet valamikor „kellemes szigetnek” hívtak az európai felfedezők. Ma, az intenzív kitermelésnek köszönhetően azonban gazdasági és természeti katasztrófa helyszínévé vált, és míg kormányzója betiltotta az újságírók belépését, a szigetet egyre jobban veszélyezteti az emelkedő tengerszint (Andrej Bagar Színház – Stúdió, szombat 20.30).

Az Out of the Blue című darab a bányászattal és kitermeléssel foglakozó trilógia legfrissebb része, amely egy kevéssé ismert témát boncolgat: a mélytengeri bányászatot és annak következményeit (Andrej Bagar Színház – Stúdió, vasárnap 19.30).

Fókuszban a háború

Kijevből érkezik a Dakh Daughters nevű, hölgyekből álló zenei és performatív formáció Danse Macabre című előadásával, mely nem sokkal az ukrajnai háború kitörését követően készült, miután a formáció tagjai Franciaországba menekültek. A produkció a show-műsor, a riport és a revü határán mozog, az ukrajnai háború szörnyűségeire és az orosz agresszióra reflektál, és arra a távolságra, amely a külföldre menekültek és az otthon maradottak között keletkezett. Eközben képet kapunk az ukrán nők háborús szenvedéstörténeteiről.

A Dakh Daughters tagjai számos hangszeren játszanak és előszeretettel vegyítik a műfaji elemeket – ne lepődjünk meg, ha postpunkot ötvöznek majd ukrán népzenével. A formáció produkcióira jellemző, hogy irodalmi szövegeket vesznek alapul, de a popkultúra is fontos kiindulópont számukra. A repertoárjukban található előadásokat többek között Shakespeare, Joseph Brodsky, Charles Bukowski és Shaggy szövegei inspirálták. A Danse Macabre esetében ez a kiindulópont egy bibliai szöveg volt – a háborús történeteket Jób könyvéből származó idézetekkel vegyítették (Andrej Bagar Színház – Nagyterem, szerda 19.30).

A hazaiak

A hazai kínálatból hadd emeljük ki a turócszentmártoni Szlovák Kamaraszínház előadását, amely Marina Carr ír drámaíró Hekuba című előadását vitte színre (Andrej Bagar Színház – Nagyterem, hétfő 18.00), és a vendéglátó nyitrai Andrej Bagar Színház produkcióját, amely a múlt évad végén bemutatott Pribina (Making of) című darabját játssza.

Az utóbbi Pribina, a Nyitrai Fejedelemség uralkodójának történelmi alakja köré épül, miközben a darab azt mérlegeli, valójában mennyire keveset tudunk a nemzeti hősöknek kikiáltott történelmi figurákról. A Rastislav Ballek rendezésében készült előadásban Branislav Matuščin és Vladena Škorvagová mellett Culka Ottó is játszik, a darabot a rendezővel karöltve Forgács Miklós és Martin Homza írta (Andrej Bagar Színház – Nagyterem, szerda 18.00).

A független színházi produkciók között megtalálhatjuk egyebek mellett a pozsonyi Stoka Színház Endokanabinoid című darabját (Andrej Bagar Színház – Nagyterem, péntek 18.30), de érdemes megnézni az ökológiai témáknak szentelt Holding River/Držať rieku című helyspecifikus mozgásszínházi produkciót is, Eva Priečková és Katarína Poliačiková előadásában, akik természetesen a Nyitra folyó partjára invitálják a látogatókat (vasárnap 16.30).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?